Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПРОЩА НА СВЯТУ ЗЕМЛЮ

13 лютого 2008 р.

Волиняни на Святій Землі. Світлина Данила ЗінкевичаУперше цілком офіційно архієрей, священики та миряни Української Православної Церкви Київського Патріархату відвідали Святу Землю і відправили там Богослужіння в найбільших християнських святинях.

Про те, що в Єрусалимі буде можливість відправити Літургію українською, не вірили навіть самі богомільці. Однак мовне питання не стало перепоною. Представники світового Православ’я ставилися до Київського Патріархату з великою повагою, на належному рівні. Жодного натяку на «неканонічність» чи «неблагодатність», адже це може вирішувати лише Сам Бог, як сказали ченці біля Гробу Господнього. Тож Православна Церква в Ізраїлі не зважила на жодні політичні інтриги і люб’язно відчинила храм для прочан з України.

У Вифлеємі. Світлина Данила ЗінкевичаБажання, щоб за них і за їх родичів помолились на Святій Землі, виявили тисячі вірян. Коли зважили всі записки «За здоров’я» і «За упокій», їх виявилося аж 7 кілограмів.

Єпископ Луцький і Волинський Михаїл сердечно подякував православній парафії, яка дозволила волинській пастві принести безкровну жертву за Україну, за Волинь, за наші родини.

Єпископ Михаїл причащає паломників під час Літургії в однму з православних храмів Єрусалима. Світлина Данила Зінкевича«Для України цей храм завжди відкритий і немає значення, якою мовою ти розмовляєш», – зазначив у вітальному слові на адресу паломників настоятель святині. – Головне, щоб люди сюди приходили. Багато людей з України було тут, – зазначив він, – але вперше приїхав єпископ і вперше відбулася Літургія українською мовою.

На знак вдячності владика Михаїл подарував настоятелеві копію мироточивої ікони Святителя Луки Кримського із миром, що проявилось у Луцьку.

Успенський храм у Єрусалимі. Світлина Данила ЗінкевичаХрам, який належить Православній Церкві в Ізраїлі, – не єдине місце, де волинська паства просила милості в Бога не лише для себе, а й для всієї України. Українська молитва лунала під час проходження хресною дорогою Спасителя. До цього дійства не всі мусульмани ставляться позитивно: щоб пронести хрест, довелося викласти за його оренду 40 доларів і кілька разів відстоювати своє право в місцевої поліції. А кульмінацією став молебень біля Голгофи. Почувши задушевний спів волинян, місцеві ченці запропонували відправити в цьому найсвятішому місці землі молебень і, відійшовши від традицій, дозволили записати коротке інтерв’ю.

«Страждання Христові – це запорука нашого майбутнього життя, – наголосив владика Михаїл. – Страждання Христові –для нас це визволення, для нас це спасіння, для нас це життя майбутнє. Перетерпівши, Господь дає нам можливість перетерпіти і всі наші недуги.

Гефсиманський сад. Світлина Данила ЗінкевичаЗагалом владика Михаїл відправив Богослужіння за волинян і мир у всій Україні в 15 храмах Святої Землі.

Українську мову тут визнають як богослужбову, про що свідчать відповідні написи над річкою Йордан, на місці зустрічі Марії і Єлизавети та в церкві «Отче наш». В останній Господня молитва подається більше ніж 60-ма мовами. Після українського є напис церковнослов’янською, або, як там указано, московітською, а от російською побачити не вдалося.

Біля жіночого православного монастиря Вознесіння Господнього. Світлина Данила ЗінкевичаПаломники мали нагоду побувати: на Горі Блаженств, місці Примноження хлібів, церкві 12-х апостолів; здійснити омовіння у річці Йордан; відвідати храм Благовіщення Пресвятої Богородиці у Назареті, село Кана Галілейська, в якому Христис вчинив перше чудо; піднятися на гору Фавор; побувати біля гори Армагеддон; відвідати церкву Різдва Йоана Предтечі; побувати на місці зустрічі Марії і Єлизавети, у храмі Різдва Христового у Вифлеємі та в печері убитих Іродом мучеників (територія Палестини), біля джерела Марії, на Сіонській горі в світлиці Таємної Вечері, у храмі Успіння Пресвятої Богородиці; пройтися Гефсиманським садом на Оливній горі; по-молитися в храмі Моління про чашу, у церкві Гробу Богородиці; покласти записку з проханням у Стіну плачу; помилуватися Юдейськими горами, монастирем Георгія Хозевіта; піднятися на Гору спокус, де постив Христос, а диявол спокушав Його; побувати в церкві «Отче наш», каплиці Вознесіння, жіночому православному монастирі Вознесіння; пройти хресною дорогою, зокрема через храм «Вушко голки»; прикластися до Голгофи і Гробу Спасителя в Кувуклії у храмі Гробу Господнього, де сходить Благодатний Вогонь; зійти до грецького православного храму Рів-ноапостольної Єлени; побувати в печері Адама, де видно нижню частину Голгофи; побувати у Яфі – старовинному порту на Середземному морі, відбудованому сином Ноя Яфетом (нині це частина Тель-Авіва); відвідати місто Лод, де народилася мати великомученика Юрія Переможця, де він жив і похований, прикластися до кайданів і могили, розташованих у храмі на його честь.

Приблизно за тиждень прочани побували в 40 визначних місцях Святої Землі.

13 лютого 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо