Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

«І В НАС БУДЕ ЦЕРКВА!»

23 квітня 2008 р.

За «совєтів» побутувала приказка: «як село без сільради». Так говорили про темних, неосвічених людей. Але насправді це переінакшена дорадянська приказка: колись казали – «як село без церкви».

Сільце Новоукраїнка – таки сільце, бо всього-на-всього шістдесят хат – ніколи не мало свого храму. То й релігійний стан був, м’яко кажучи, невисоким: старі люди не відрізняли Богородиці від Спаса, а молоді казали – «Дайте мені іконку з дівчинкою». Навіть на Великдень до церкви Московського Патріархату в сусідньому селі переважно не ходили, а лише передавали свої кошички.

Але настав час, коли й новоукраїнці сказали: «Годі! Досить нам бути селом без церкви! Хай без сільради, але з церквою!» Тож торік було зареєстровано громаду Юрія Переможця (п’яту діючу парафію Київського Патріархату на Маневиччині), а нещодавно жителі Новоукраїнки та поблизької Мар’янівки зійшлися на толоку та й за три години лопатами викопали котлован під майбутній дім Божий. А декан священик Андрій Закидальський освятив хрест на його місці. Лив дощ, але вісімдесят християн не зважали на це і жадібно ловили слова першої відправи. Душпастир виголосив проповідь на тему «Храм – осереддя суспільного життя села», а з прес-службою єпархії поділився враженнями від новоствореної громади: «Мене вразило, як люди тут спрагнені Бога, який у них духовний запал. Куди там жителям деяких містечок, часто-густо ураженим гординею і міщанським душком! А тут ось уже закуплено 50 тонн каменю, зокрема за кошти місцевого бізнесмена. За два дні впорядкували каплицю у вагончику, хорошу каплицю, хіба що без купола: тільки служіть у нас, отче, тільки просвічуйте нас Божим словом. Мені, правду кажучи, непросто бувати тут часто, проте, бачачи їхній ентузіазм, не можу полишити їх напризволяще».

Тож за вірою селян буде в Новоукраїнці й церква. Дарма, що немає сільради.

23 квітня 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо