Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПАТРІАРХ У ЛУЦЬКУ
(оновлено)

17 червня 2008 р.

Патріарх Філарет благословляє луцьких дітей. Світлина прот. Віталія СобкаМайже щороку предстоятель нашої Церкви Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет на Зелені свята відвідує Волинь. Річ у тім, що парафіяни кафедрального храму єпархії – Троїцького собору – у день Зіслання Святого Духа відзначають храмовий празник, а Волинська єпархія – одна з найбільших у Патріархаті.

Як і кожен рік, волинська паства чекала від Його Святості поради, розради, підтримки, палкого архіпастирського слова. І, як завжди, не помилилася у сподіваннях.

Владика Філарет прибув до Луцька напередодні, у неділю ввечері, 15 червня. Священнослужителі та численні віряни, серед яких були голова облдержадміністрації Микола Романюк і міський голова Богдан Шиба, зустрічали його на церковному майдані. Після короткого молебню Патріарх зустрівся з очільниками обласної та міської влади.

На Патріаршій Літургії побували тисячі й тисячі вірян. Світлина прот. Віталія СобкаУранці тисячі й тисячі православних прийшли на престольне торжество. Божественну Літургію відслужив Патріарх разом із митрополитом Рівненським і Острозьким Євсевієм, єпископами Луцьким і Волинським Михаїлом та Дрогобицьким і Самбірським Матфеєм, із численним духівництвом. Під час відправи Його Святість нагородив одного з найстаріших священиків єпархії протоієрея Сергія Мельничука-Мартинюка орденом Великомученика Юрія Переможця.

У розлогій проповіді Святійший розповів про значення зіслання Духа Святого в історії Церкви, охарактеризував сучасний стан Православ’я. «Цього року виповнюється 1020 років Хрещення Київської Руси, – зазначив Патріарх. – Звичайно ж, це не ювілей. Проте ми святкуватимемо цю дату як, так би мовити, поправку до ювілею двадцятилітньої давнини. Адже тоді, у 1988-му, урочистості відбувалися переважно у Москві. Хоча, як відомо, лише 1147 року з’явилося місто Москва, князь же Володимир хрестив Русь у Києві». На це святкування Президент Віктор Ющенко запросив Патріархів Вселенського Варфоломія і Московського Алексія. «Чи приїдуть вони – невідомо. Але якщо їхній візит посприяє возз’єднанню українського Православ’я, то ми будемо раді цьому приїзду. А якщо ж унаслідок візиту наше роз’єднання посилиться, то, звичайно ж, ми не схвалюватимемо їхнього приїзду», – наголосив Патріарх Філарет.

Разом із лучанами радість храмового торжества поділили голова облдержадміністрації Микола Романюк, який привітав Первоієрарха на паперті собору від імені всіх волинян, голова обласної ради Анатолій Грицюк і міський голова Богдан Шиба.

Його Святість також очолив хресний хід і при вході до духовної консисторії дав коротку прес-конференцію, на якій ще раз зосередив увагу представників ЗМІ на відзначенні 1020-річчя Хрещення Руси-України та 900-ліття Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві. На запитання, як проходитиме це святкування, владика Філарет відповів: «На державному рівні воно розпочнеться 26 липня. В ньому візьмуть участь, окрім нас, і представники УПЦ Московського Патріархату, і УАПЦ, і УГКЦ (як конфесії, що веде початок від Володимирового хрещення). На церковному ж рівні Київський Патріархат має й свої заходи: 11 липня буде проведено Помісний Собор, а 19 липня на Софійському майдані столиці відслужимо подячну Божественну Літургію, на яку я запрошую всіх, хто має змогу прибути». На запитання про враження від Луцька Його Святість відповів: «Мені подобається бувати в усіх єпархіях, і ця щорічна поїздка до Луцька – одна з численних. Але видно, що у вашому краї віра міцніша, ніж подекуди. Погляньте, сьогодні лише до цього храму прийшло, гадаю, тисяч десять людей».

У другій половині дня Патріарх освятив пам’ятник на могилі митрополита Якова (Панчука), який керував єпархією в 1995–2004 роках, та відвідав чоловічий монастир Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерцівського району.

Патріаршу Літургію з головного храму Волині мали змогу побачити всі мешканці області: Волинська державна телерадіокомпанія вела пряму трансляцію з Троїцького собору та повторила передачу в найзручніший час увечері.

17 червня 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо