Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ТАКЕ НЕ ЗАБУВАЄТЬСЯ

24 червня 2008 р.

Обряд перезахоронення жертв нацистського концтабору. Світлина Віталія Сарапіна22 червня в нашій країні траур: 1941 року цього дня розпочалась німецько-радянська війна, що принесла незчисленні біди народам.

У Другу світову в Луцьку діяв нацистський концтабір № 360, у якому було закатовано тисячі радянських військовополонених. Серед них було й чимало українців. У місті облаштовано братське кладовище жертв нацизму на місці масових захоронень, що неподалік перехрестя вулиць Гнідавської та Потебні. Торік, проводячи його благоустрій, було виявлено останки ще 370 військовослужбовців, які лежали тут без належного поховання. Тож цього року в день скорботи ці тлінні рештки поховали по-християнськи та з військовими почестями.

На майдані Старого міста біля майже 50-ти домовин єпископ Луцький і Волинський Михаїл, обласний декан протоієрей Іван Семенюк, намісник Замкового монастиря Архангелів ігумен Святополк (Канюка) та інші священнослужителі відправили заупокійну літію. З ними співслужили єпископи Маркіян Трофим’як (Римсько-Католицька Церква) та Йосафат-Олег Говера (Українська Греко-Католицька Церква).

Потому жалобна процесія рушила до братського кладовища. Тут очільники місцевої влади провели мітинг, після чого духовенство відправило літію і владика Михаїл запечатав спільну могилу.

Поминальна молитва по закатованих в’язнях луцької тюрми. Світлина прот. Віталія Собка23 червня, як і щороку, під мурами Замкового Архангельського монастиря (колишня луцька тюрма), де в перші дні війни НКВД знищило тисячі українських патріотів, єпископ Михаїл, канцлер протоієрей Микола Цап, о. Іван Семенюк, декан протоієрей Володимир Подолець, інші священнослужителі кафедрального собору та луцького міського деканату відслужили заупокійну літію. Молилися представники влади й громадськості та чимало інших небайдужих мирян.

24 червня 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо