Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

БОЖІ ЛЮДИ Й БОЖІ КОМАХИ

22 серпня 2008 р.

Канцлер протоієрей Микола Цап освячує мед. Світлина Володимира Лук’янчукаДругий рік на Винесення Хреста Господнього та свята Семи мучеників Маккавеєвих, або, як кажуть у народі, на Медового Спаса, близько трьохсот пасічників із сім’ями з Луцька й околиць, у святкових вишиванках та з повними кошичками медвяної смакоти, приходять до Юріївської церкви обласного центру. Це – члени Братства бджолярів землі Волинської «Ройовий стан» (голова Віталій Приймак). А настоятель храму протоієрей Микола Цап, канцлер єпархіального управління, – активний член цієї організації, сам пасічник. Тож у цій церкві постійно зберігається корогва Братства і велетенська, завбільшки з колону, свіча, яку братчики пожертвували зі своїх датків.

Цього дня після Літургії о. Микола освятив ікону преподобних Зосими і Саватія – чудотворців соловецьких, яких шанують як покровителів пасічникарства. Написала її знана волинська мисткиня Ірина Дацюк. Образ умістили в цінний кивот із карельської берези, виготовлений наприкінці ХІХ століття, – пожертвування поціновувача минувшини Олега Гаврилюка.

Поруч із храмом отець Микола влаштував і пасіку-музей просто неба: тут є і сучасні вулики різних систем, і старовинні поліські вулії-колоди, яким понад сто років. Адже вдавнину бджоляники були при багатьох церквах і монастирях. Тож отцеві йдеться не про бізнес, не про зиск – він прагне бути популяризатором цього складника нашої традиційної культури. Зосереджено рояться тут бджоли, як кажуть на них – Божі комахи. А після Літургії роїлися і численні відвідувачі. Настоятель освятив того дня і стільники, і медові дзбаночки, а відтак було влаштовано частування.

22 серпня 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо