Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ІНТЕРВ’Ю АРХІЄРЕЯ

2 вересня 2008 р.

Єпископ Луцький і Волинський Михаїл. Світлина Сергія ДубинкиНещодавно єпископ Луцький і Волинський Михаїл дав інтерв’ю нещодавно створеному інтернет-виданню «Волинські новини». Він розповів про свій шлях до чернецтва, про окремі аспекти діяльності єпархіального управління, міжправославні та міжконфесійні стосунки тощо.

На запитання «Чому замість миру, любові та злагоди поміж нашими єпископами сьогодні існує недовіра та ворожнеча?» преосвященний відповів, зокрема, таке: «Вважаю, що причиною цього є гріховність тих, хто, носячи духовний сан, замість любові проповідує ненависть». Владика зазначив, що причиною падіння будь-якої держави стає падіння моралі в суспільстві, а падіння моралі завжди починається з релігійної спільноти, яка це допускає.

Відповідаючи на запитання про реагування Церкви на відступницькі дії окремих священнослужителів, архієрей зауважив: «Церква реагує на все, але не завжди демонструє це, щоб, скритикувавши постать того чи того священнослужителя, не спровокувати негативного результату. Такі випадки все ж одиничні». Причина цього явища в тому, що деякі люди непродумано прийняли сан священнослужителів, а тепер зневірилися у своєму виборі. Є й такі, що загордилися, хочуть мати велику владу над людьми і починають психологічно маніпулювати ними.

Даючи відповідь на запитання про ставлення до популяризації гріха у ЗМІ, ієрарх відповів: «Мене дуже турбує, що багато засобів масової інформації чомусь вважають, нібито їхня роль полягає в тому, аби показувати людям гидоту або лякати їх. Насамперед звертаюся до журналістської братії, щоб знали і розуміли, що за все сказане й написане будуть відповідати перед Богом. Тираж мине, а наслідки залишаться».

Преосвященний торкнувся і святкування ювілею Хрещення Русі та «не зовсім активної участі УПЦ КП» у ньому. «В деяких заходах наша Церква на рівні ієрархів участі не брала. Для нас важливішим було розв’язання проблеми створення Помісної Православної Церкви, аніж присутність на якомусь заході. Наступна причина у тому, що святкування очолював Вселенський Патріарх, а Москва використовувала різноманітні важелі впливу, аби звести нанівець торжество й питання визнання Української Церкви... Ми ж не хотіли створювати напругу. Для нас важливо, щоб кроки до визнання були поступальними. Приїзд в Україну Вселенського Патріарха – це черговий етап становлення і визнання нашої Церкви. Україна – найбільша православна держава, котра відіграє та буде відігравати важливу роль у житті всього Православ’я». Так чи інакше єднання православних в Україні відбудеться. Але своїми діями ми можемо або прискорити, або призупинити його. Як поступальний крок до об’єднання потрібно спілкуватися один з одним і чути один одного. Потрібно проявляти терпимість і християнську любов. Ми повинні відстоювати свої інтереси, а не підігрувати чужим. Коли кожен почне робити такі кроки зі своєї сторони, ми зможемо утворити Єдину Помісну Українську Церкву, – зазначив єпископ Михаїл.

02 вересня 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо