Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

НОВЕ ЧИСЛО – У ХРАМАХ І В МЕРЕЖІ

16 вересня 2008 р.

«Волинські єпархіальні відомості»Вийшов друком черговий номер (№ 8–9) «Волинських єпархіальних відомостей». Що ж у ньому, окрім новин, офіційних повідомлень тощо?

Цього року ми святкуємо 1020-ліття хрещення Київської Русі. Точніше ж – уведення в хрест лише киян. І якщо християнізація країни розтягнулась на тривалий час, то наш край – Волинь – тоді вже був охрещений. Про це йдеться у публікації Валерія Шарандіна «А Волинь охрещено раніш...»

Наш часопис незмінно дотримується миролюбного тону щодо УПЦ МП. Серед її священнослужителів є немало патріотів України. Інша річ – Московська Патріархія, яка підтримує шовіністичну політику Кремля. Події в Грузії стали цьому ще одним, і то дуже виразним, прикладом: руйнування храмів Грузинської Православної Церкви, убивство її мирян тощо. Тих же, хто виступає проти цього, керівник одного з підрозділів Московської Патріархії назвав... моськами і шавками. Замітка протоієрея Віталія Собка так і зветься: «„Моськи” і „шавки”, вчімось!» і ставить запитання співбратам із УПЦ МП: «А з ким же ви, священики-українці?.. Будете молитися за успіх російської зброї?»

Є люди, яким здається, що скоєні ними гріхи не дають можливості надіятися на спасіння. Почитайте із цього приводу в рубриці «З церковного календаря» допис Віктора Гребенюка «19 вересня – Преподобного Давида, що раніше був розбійником».

Чимало храмів за радянської влади було знищено чи перетворено на склади. Багато старань доклали віруючі, щоб зберегти і відновити Православну віру й церкви. Але останнім часом у деякі святині людей ходить усе менше. Про це йдеться у статті Андрія Гнатюка «Відродження і забуття» (рубрика «Святині Волині»).

Разом з високорелігійною атмосферою старих часів до нас потрапляють і віджилі погляди на деякі питання. Чи справді жінка під час місячних вважається нечистою? – запитала читачка. У рубриці «Відповідь богослова» священик Андрій Ротченков дає відповідь (стаття «Ритуальна нечистота? Дещо з обов’язкового вдавнину – не доконечне в наші часи»).

Проте церковна спадщина минулих віків – це здебільшого те, що не підлягає забуттю і ревізії. Про це йде мова у дописах протоієрея Сергія Коця «Пам’ятаємо досі» – про о. Петра Огибовського, який був душпастирем у с. Рованці (Гнідава) на початку ХХ ст., та Лариси Обухович і Валерія Шарандіна «Церква-твердиня» – про Тростянецький храм, якому виповнилося 360 літ.

Та ходячи до церкви, слухаючи Слово Боже і проповіді на тему заповіді Божої «Не вбий!», не всі з нас готові принаймні поставити підпис під вимогою заборонити аборти в Україні. Про це пише Юлія Спіріна в замітці «Визначаймося – „за“ життя чи „проти“?».

16 вересня 2008 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо