Передруки за рубриками

Консисторія

Митрополит Михаїл

Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Передруки

ПОВЕРНЕННЯ
На Волині відновлюється шанування святого Миколая

Зінаїда ПАХОЛОК,
кандидат філологічних наук

Картина Володимира Жупанюка «Святий Миколай – покровитель Луцька»Миколай Мирлікійський – архієпископ, чудотворець, який жив у IV ст. Святкування його пам’яті відбувається двічі на рік: 19 грудня і 22 травня.

До св. Миколая на Русі-Україні ставилися з особливою повагою. Виникали численні церкви й монастирі, що носили його ім’я. Зокрема, Галицько-Волинський літопис свідчить про подію 1227 року: «Коли ж сидів Ярослав [Інгварович] у Луцьку, поїхав [князь] Данило в Жидичин поклонитися і помолитися святому Миколі. І звав його Ярослав до Луцька, і сказали йому бояри його: „Візьми Луцьк, схопи тут князя їх“. Але він, [Данило], відповів: „Я приходив сюди молитву вчинити святому Миколі і не можу сього вдіяти“. І пішов він у Володимир».

Із цього ж літопису дізнаємося, що у 1257 (9) р. монголо-татарський хан Куремса хотів увійти в Луцький замок, та трапилося чудо: каміння, яке кидали вороги на стіни фортеці, не долітало до них, а поверталося і падало на орду. Святитель Миколай Мирлікійський почув молитви лучан і захистив їх від наруги.

Після цієї знаменної події чудотворець – один із найулюбленіших святих лучан. Його зображення з’явилося на гербі міста, а перед Воротною вежею Окільного замку (перехрестя сучасних вулиць Кафедральної і Драгоманова) постала церква Святого Миколая, у якій освячувалися різні договори городян, зберігалися перші міські грамоти та стяги із зображенням цього угодника. Згадується храм у документах 1552 р.; під час великої пожежі 1627 р. він згорів. Після надання Луцьку 1432 р. магдебурзького права зображення св. Миколая з’явилося на міській печатці.

Образ цього святця має традицію в релігійному мистецтві. На Волині багато його ікон, створених талановитими митцями. Так, у Музеї волинської ікони у Луцьку є образ невідомого майстра 1-ї половини XVIII ст. з Миколаївської церкви с. Холопичі Локачинського району.

Останніх два десятиліття на Волині відроджується шанування св. Миколая. У Луцьку на початку дев’яностих років почали зникати радянські символи, тож згадали про древню символіку, пов’язану з постаттю цього духовного покровителя та захисника «града Лучеська». Міська влада організувала відкритий конкурс на герб Луцька. Проекти були представлені Українським геральдичним товариством, відбулося їх обговорення. 29 січня 1998 р. міська рада затвердила як герб зображення святого Миколая.

У 1991–1997 рр. за проектом лучанина, заслуженого архітектора України А. Бідзілі на кошти української діаспори провадилося будівництво церкви Святителя Миколая в обласному центрі (на розі проспектів Відродження та Соборності). Хрестоподібний храм завершується восьмигранним барабаном із банею у формах українського бароко. Освячення відбулося 19 грудня 1999 р. Нині триває подальше спорудження храмового комплексу.

23 квітня 2000 р. біля приміщення Луцької міської ради було встановлено пам’ятний знак: скульптурну композицію у вигляді кам’яної арки над постаттю покровителя міста зі Святим Письмом у руках створили професор Львівської художньої академії Я. Скакун та архітектор А. Бідзіля. На розгорнутій сторінці Біблії – слова: «Народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь». Пам’ятник заввишки чотири з половиною метра відлито з бронзи. На постаменті написано: «Покровителю і захиснику міста. Вдячні лучани». Од місця, де встановлено пам’ятний знак, вимірюється відстань від Луцька до Києва та інших міст України і за її межами.

У бібліотеці Волинського національного університету ім. Лесі Українки 19 грудня 2002 р. відкрито постійно діючу виставку репродукцій ікон різних століть і художніх шкіл із зображенням св. Миколая. Так молодь долучається до святинь.

Образ Божого угодника втілено у роботах сучасних художників. Наприклад, лучанин В. Жупанюк 2002 року намалював картину «Святий Миколай – покровитель Луцька».

Поверненням духовної пам’яті народу слід вважати 23 липня 2003 р., коли відновив діяльність Миколаївський монастир у Жидичині. Споконвіку 22 травня у цьому селі – храмовий празник.

Постать св. Миколая впродовж віків була знаковою для українців, волинян. Слава Богу, що його пошанування вернулось у наше життя.

Волин. єпарх. відом.– 2008.– № 05 (42)

29 травня 2008 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо