Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Лист до редакції

ЗАСЛУЖИВ НА ВІЧНУ ПАМ’ЯТЬ

Віра КУХТА

Хочемо повернутися думкою до святкування 230-річчя Свято-Параскевської церкви в селі Милятин Іваничівського деканату.

Приємно було нашій родині читати у «Волинських єпархіальних відомостях» (№ 11–12 за 2008 р.) публікацію «Міцні мури – міцна віра» про нашу церкву, до якої ми ходили, в якій виросли, яка святкувала свій ювілей, у якій вірою і правдою правив наш дідусь. Протоієрей Никифор Олійчук із 1942 року по 1977-й (це майже 35 літ) був настоятелем церкви Святої Параскеви в Милятині.

Найтяжчі часи випали на долю нашого дідуся. Він виконував обов’язки священика на окупованій німцями території. Під час війни згоріла хата, загинули в концтаборах двоє старших синів. Сім’я пішла жити в комірне. Потім перейшла в порожню єврейську хатину. Коли ж прийшов час комуністичного терору, з нєї вигнали. Родина зайняла іншу вільну хатину і просила, щоб сільська рада продала, але там їм відмовили. Нам страшно було признатися, що наш дідусь – священик, що він розумний, освічений, чесний, добрий, чуйний, справедливий, невинний. Має всі церковні нагороди. Податки стали перевищувати дохід. Церкві загрожувало закриття. Дідусеві пропонували багатші парафії, але він відмовлявся, хоча одержував у 70-ті роки 50 карбованців на місяць.

Старші люди з великою вдячністю згадують свого настоятеля протоієрея Никифора і кажуть, що завдяки йому церква збереглася. Коли дідуся зарахували за штат, люди плакали.

Після смерті дружини (1982 р.) о. Никифор проживав у сім’ї дочки в Нововолинську. Парафіяни приїжджали його провідувати. Приїжджав і новий настоятель о. Василій.

А 21 лютого 1986 року земне життя нашого дідуся скінчилося. Коли тіло покійного везли на поховання в Милятин, настоятель з парафіянами хресним ходом вийшли на початок села, щоб провести в останню путь свого духовного наставника.

Ми пишаємося нашим дорогим дідусем і нехай громада й надалі не забуває його в молитвах.

Від редакції. Просимо вибачення у рідних о. Никифора, що в статті «Міцні мури – міцна віра» не було згадки про цього подвижника через відсутність інформації.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 2 (51)

24 лютого 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо