Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Лист до редакції

СМИРЕННЯ

Протоієрей Михайло БУЧАК,
капелан Волинського національного університету імені Лесі Українки, настоятель парафії Покрови Пресвятої Богородиці в с. Маяки (Княгинінок) Луцького районного деканату

«Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать» – читаємо в Першому соборному посланні апостола Петра. Що ж це за християнська чеснота і чи є можливість бути смиренним у нашому XXI столітті?

Один із моїх знайомих працює у Луцьку і в теплі пори року їздить на роботу велосипедом. Одного разу, коли він повертався з праці додому, у велосипеда лопнула шина, саме лопнула, а не пробилась, так що навіть вести велосипед не було можливим. Залишалося взяти транспорт на плечі і так добиратись додому. Уявіть себе на місці мого знайомого, вам напевно відомий такий стан, коли хочеться проклинати камінь, на який ти наїхав, велосипед, який доведеться нести, людей, які проходять поруч і зловтішаються, хочеться проклинати свою нещасливу долю.

Можливо, так і вчинив би мій знайомий, але саме перед тим випадком у храмі ми обговорювали тему: «Смирення як засіб вирішення своїх проблем і шлях до спасіння душі». І він вирішив перевірити це на власному досвіді. Найперше, для того щоб заспокоїтись, він прочитав молитви. Потім подякував Богу за випробування, яке Він йому послав, і спробував зрозуміти, за які гріховні вчинки Бог допустив цю неприємну ситуацію. «Скільки разів я використовував велосипед на шляху до гріха, тепер він стане моїм засобом спасіння і прощення гріхів». Адже сказано у Святому Письмі: «... хто тілом постраждав, той перестав грішити». От і вирішив мій знайомий змиритися з волею Божою і сприйняти цей випадок як можливість спокутування своїх гріхів.

Узявши велосипед на плечі, він пішов, читаючи молитви, які знав напам’ять. Тільки-но розпочалась його «хресна дорога», як біля нього зупинився автомобіль. Це був його шкільний товариш. Поклавши велосипед у багажник автомобіля, він, радісно розмовляючи з «рятівником», посланим Богом, щасливо добрався додому. Подякувавши своєму однокласнику, він прочитав подячні молитви Господу за чудесну допомогу і врозуміння: «Доки я не страждав, блудив був, та тепер я держусь слова Твого. Добре лише, що я страждав, щоб навчитись Твоїх постанов».

Ваше життя нестерпне? Прочитавши цю розповідь, попробуйте змиритися з волею Божою. Господь чекає цього і готовий вам допомогти.

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 5 (54)

25 травня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо