Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Лист до редакції

ЮРІЙ НА ПОРІГ ВЕСНУ ПРИВОЛІК

Під час молебня за дощ. Світлина з архіву протоієрея Володимира Пруса

Леоніда БАДИВСЬКА,
півча церковного хору с. Соснина Іваничівського деканату, депутат райради

Добру традицію наших дідів і прадідів відродили у селах Соснина та Менчичі Іваничівського деканату. У день великомученика Юрія Переможця у храмах на Божественній Літургії парафіяни молилися за здоров’я, за хороший урожай, за те, щоб Господь послав нам благодатний дощ. Адже ця весна така посушлива. Після відправи обидві громади з церковними хорами, із хоругвами та освяченими житніми віночками пішли в поле, «на хліба», де відправляли спільні молитви за врожай. А почин цьому дав голова СВК «Вітчизна» Павло Філюк, його підтримали настоятелі протоієрей Володимир Прус (менчицька парафія Положення риз Богородиці у Влахерні) та священик Володимир Конопко (соснинська громада Мучениці Параскеви-П’ятниці). Днем перед тим на межі двох сіл під розлогою липою було встановлено хрест на знак поваги, любові, взаєморозуміння між парафіянами. Хреста освятили і дали обіцянку щороку в день святого Юрія приходити на це місце, прославляючи нашого Творця. Священики відслужили молебень за здоров’я і добрий урожай. На це дійство зійшлось дуже багато людей, навіть старенькі бабусі, яким за 90 років, і ті поспішали, щоб помолитися.

Священнослужителі в проповідях закликали парафіян підсилювати молитву до Господа непохитною вірою, добрими справами, досконалим служінням Йому. Наголосили, що з допомогою небесного покровителя св. Георгія Побідоносця переможемо всяку посуху, негаразди і перешкоди в служінні Творцю. По закінченні хор проспівав молитву «Боже великий, єдиний».

Після відправи священики разом освятили поля, і спільні, й приватні, зробивши для молитов п’ятнадцять зупинок. Молилися панотці й за худобу, бо ж великомученик Юрій у народі вважається покровителем тваринництва. І ось невдовзі після цього довгождані дощі окропили спраглі волинські поля!

Відродилась хороша традиція, і це радує, бо під щедрим сонцем і рясним дощем святих молитов, сердечної доброти і великої любові оновлюються собори наших душ, вселяється повага один до одного.

А якщо колоски на ниві духовній будуть повнозерними, то й матеріальним достатком Господь нас обдарує.

Люди! Більше цінуймо один одного, бережімо матінку природу і безмежно шануймо Того, хто все це створив, – Усевишнього.

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 5 (54)

22 травня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо