Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Лист до редакції

БЕРІМО ПРИКЛАД І ГУРТУЙМОСЬ

Священик Михайло МЕЛЬНИЧУК,
настоятель парафії Святої Трійці в Маневичах

Пливуть віки над Україною. Багато з них були темними, сумними, навіть трагічними. Та настав час, коли можемо стерти з нашої долі наліт печалі. Господь вручив нам свободу та незалежність. Але внаслідок різних обставин, і передусім тому, що за кількасотрічну неволю частина люду втратила патріотизм та бажання жити у власній державі, а Церква – єдність, українська держава сьогодні ще не така, про яку мріяли патріоти, ще не забезпечує належних умов для розвитку нашого народу, його поступу, гідного життя.

Розбудова держави, благополуччя її громадян – тема, над якою роздумують державні діячі, науковці, прості люди. Здавалося б, кожен з нас готовий докласти усіх можливих зусиль, знань та досвіду для розвитку і розквіту рідної України. Однак що перешкоджає будувати здорову й міцну державу? Що необхідно для прийняття політиками та керманичами нашої країни виважених та об’єктивних управлінських рішень в економіці, освіті, науці, культурі, політиці? Можливо, необхідно врахувати історичний досвід, християнські традиції сусідніх держав?

Узяти б Польщу, яка 90 років тому відновила свою незалежність. Ніхто з польських істориків не говорить, що шлях до їхньої свободи був легким. Та незаперечним фактом є визначальна роль католицької віри, роль костьолу в консолідації польської нації задля хорошого життя свого народу.

Щоб бути об’єктивними, подивімось із Заходу на Схід. Патріотизм і єдність росіян – величезна. Чимала заслуга в цьому Російської Православної Церкви. Один з її очільників сказав, що в роботі з молоддю основне завдання Церкви – виховання патріотизму. І Церква з цим успішно справляється.

Чи не корисно було б і нам використати позитивний досвід сусідніх країн? Усі ми хочемо миру, добра, благополуччя для себе та своїх нащадків. Ні західні, ні східні сусіди не прийдуть до нас і не допоможуть нам будувати своє життя – ми зобов’язані усвідомити, що лише самі можемо змінити хід подій. Яким чином? Шляхом об’єднання усіх українців.

Релігійне питання є важливою складовою частиною національної безпеки держави, зовнішньополітичних та економічних відносин, зміцненню її авторитету у світі. Саме, Українська Церква має стати твердим підґрунтям, котре посприяло б згуртуванню громадян України, незалежно від політичної належності. Навколо нас багато розбрату й цинізму, ницості й обману. Протистояти цьому можна лише об’єднавшись, лише маючи велике бажання наполегливо працювати для нашого ж добра, черпаючи високі моральні ідеали із надр своєї церкви.

Якщо ми хочемо сильної України – почуття соборності повинне стати часткою нашого життя, нашого серця. Щоб держава стала кращою, необхідно українцям стали іншими: принциповішими, рішучішими, активнішими, одностайнішими та сміливішими. Саме від цих якостей кожного з нас залежить майбутнє нації і держави.

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 8 (57)

24 серпня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо