Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

НА КРИЛАХ МОЛИТВИ ДО НЕБА
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
викладач Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Поміркуймо: де можна молитись? Щоб дізнатись де ми можемо розмовляти з Богом, спочатку слід пригадати, де Він знаходиться. Бог, подібно до повітря, знаходиться всюди. Повітря є в нашій кімнаті, за вікном кімнати і на великій відстані звідси. Воно також є всередині нашого тіла. Так само Бог – всюди оточує нас, і навіть є всередині нас. Він бачить нашу душу, чує не лише наші слова, а й думки. Оскільки, Бог присутній всюди, то розмовляти з Ним можна в будь-якому місці.

Коли ми молимось вдома, в яких випадках найчастіше це робимо? Слід молитись перед тим, як сісти за стіл, а також після їжі. Молимось ввечері, перед тим, як лагаємо спати. Промовляємо молитви, коли вранці встали з ліжка. Коли йдемо з дому – просимо в Бога щасливої дороги. Християни моляться перед усякою важливою справою і після неї.

Але найголовніша молитва здійснюється, коли люди моляться в церкві. Ісус Христос сказав: «Якщо зібрались двоє чи троє людей в ім’я Моє, – тобто молитись, читати Боже слово або чинити добрі справи, – тоді Я знаходжусь серед них».

Чому молитва в церкві така важлива? Коли багато людей з’єднують свою молитву – вони збільшують її силу.

Онук запитав свого дідуся: «Чому мені слід обовязково ходити до церкви? Невже не можна молитися і читати Боже слово вдома?» Дідусь відчинив дверцята печі і дістав звідти гарячу вуглинку. «Дивись, що з нею буде», – сказав він онуку. Вуглинка поступово згасала. Потім дідусь знову повернув її в вогонь до інших вуглинок, і вона знову зачервонілася. Дідусь пояснив, що вуглинки підтримують горіння одна одної, кожна своїм жаром. Так і люди. Коли вони складають дружну церковну сім’ю, то підтримують один одного, моляться один за одного, допомагають в бідах і труднощах. Але якщо людина не хоче бути в церковній громаді, тоді вона не має підтримки і допомоги. Тоді віра і любов у її серці можуть згаснути.

Ми просимо молитись за нас не лише своїх братів і сестер з церкви, не лише своїх земних друзів, але і небесних. Найперше ми просимо молитись за нас до Бога Пречисту Діву Марію. Адже ми знаємо, що Бог швидше вислуховує людей слухняних Йому, людей з незабрудненими гріхом серцями. Діва Марія за чистоту свого серця була вибрана Богом серед усіх жінок світу, щоб народити Ісуса Христа. Коли Спаситель помирав на Хресті, Він сказав Своєму улюбленому учневі Івану, вказуючи очима на Діву Марію: «Це мати твоя». До Діви Марії Христос сказав: «Це Син Твій». Цими словами Ісус Христос через апостола Івана зробив всіх нас дітьми Богородиці, доручив нас Її материнській опіці.

Також ми просимо молитись за нас святих, особливо наших небесних заступників і покровителів: святого або святу, ім’я яких ми носимо. Ще просимо молитовної допомоги в нашого ангела-охоронителя.

Волин. єпарх. відом.– 2005.– № 4 (5)

24 квітня 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо