Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Лист до редакції

СПОНУКА ДО ДІЇ

Степан ЯРМУСЬ,
Вінніпег, Канада

Оце недавно довелось мені прочитати надіслану з України працю протоієрея Ігоря Швеця «Діяльність українських православних місіонерів у ХVІІІ столітті».

Читаючи її, мене навістила думка, що настав такий час – час відродження і становлення незалежності України, – коли кожен з нас має зробити свій вклад: хто що може, хто до чого має нахил.

Прот. Ігор Швець відчув поклик зробити своє, тому й опрацював і приготовив до видання вищезгадану книжку. Я прочитав її і почуваюся до обов’язку висловити достойному о. Ігорю признання за пророблену працю і належну вдячність. Він же відкрив перед нами особливу добу і виявив великий труд українських православних місіонерів, учених за ХVІІІ століття. Заслуги за них присвоюють собі росіяни. А ідеться тут про християнізацію Сибіру й Далекого Сходу, навіть, імовірно, й Аляски. Але це заслуги українських православних місіонерів! І це дуже чітко й переконливо показує нам автор, ректор Волинської духовної семінарії Київського Патріархату.

Мені часто пригадується з дитячих літ запам’ятаний універсального значення вислів Івана Франка: «Кожен думай, що на тобі мільйонів стан стоїть і що вмісто мільйонів мусиш ти віддать одвіт!» Що за правда! Що за сила!.. А це ж – демократія! Не злодійська сваволя, як часом думається, а чесна і совісна суспільна відповідальність усіх!

Ми не проти того, щоб росіяни були росіянами, поляки – поляками, але вони нехай працюють і розвивають своє, а нам мусять признати право творити, розвивати і відстоювати своє.

Так можна і треба робити, бо тільки так можна мирно жити.

Усечесному о. Ігореві Швецю сердечна подяка за його працю!

Бажаєте, щоб Вашого листа опублікували У «Волинських єпархіальних відомостях»? Якщо у Вас є коментарі з приводу статей або думки, якими Ви прагнете поділитися з читачами, – надсилайте їх до редакції (Градний узвіз, 1, Луцьк, 43025). Будь ласка, зазначайте Ваше ім’я, прізвище, місце мешкання, а також телефон. Листи можуть редагуватися, скорочуватися.

Волин. єпарх. відом.– 2009.– № 10 (59)

26 жовтня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо