Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

БІЛІ ПТАХИ
(легенда)

Білі птахи (Легенда). Ілюстрація Ірини Дацюк

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Колись я читав про чоловіка, який у сні бачив ангела. Він кликав його піти з ним до храму. У церкві було п’ятеро людей, вони молились. Перед кожним сиділа біла пташка.

– Слухай, як моляться ці люди, – сказав ангел, – і дивись, що буде з птахами.

Попереду молилась на колінах гарно одягнена жінка. Вигляд її смиренний, слова злітали з вуст. А її біла пташка була найбільша, найгарніша і найбіліша. Та поки ця жінка молилась, пташка не поворухнулась.

– Доторкнись до пташки, – сказав ангел.

Чоловік обережно доторкнувся і, відчувши холод, швидко забрав руку.

– Вона напевно мертва?

– Так, – сумно відповів ангел. – Вона майже мертва. Ця жінка з дитинства ходить до храму. Вона одягається в найкращий одяг і знає багато молитов напам’ять. Її слова гарні, але вона не вкладає в них свою душу. Вона вийде звідси і одразу забуде все, що вона тут говорила. Вона дивиться на мешти своєї сусідки і думає, скільки вони можуть коштувати...

Трохи далі молився молодий чоловік. Було видно, що він молиться з вірою. Біла пташка  перед ним змахнула крилами і злетіла вгору. Чоловік помітив, що храм не має стелі й даху. Пташка полинула до хмар. Але раптом обличчя молодого чоловіка змінилось. У його погляді з’явилась злоба і ненависть. Біла пташка впала з висоти мертвою на підлогу.

– Молячись, він згадав, що його образили, – сказав ангел. Його серце сповнилось ненависті. Він не хоче забути і вибачити образу. Подивись, він швидше закінчує молитву. Його слова не досягли Отця.

Чоловік з ангелом підійшли до третьої. Бабуся притулилась до стіни. На її щоках застигли сльози. Вона молилась і її біла пташка злетіла, але впала. Знову знялася і знову впала. Вона була  вже близька до того, щоб розбитись, але все-таки набралась сил і полетіла високо-високо в небо і зникла з виду.

Ангел усміхнувся:

– У цієї бабусі велике горе. Вона не мала сили вірити. Вона думала, що Господь залишив і не любить її. Але вона розповіла Богові про свої сумніви. І її віра зміцніла! Її молитва злетіла до Бога. Він Сам спустився, щоб заспокоїти її. Подивись! Вона усміхається!

Четвертий здавався волоцюгою і перед ним сиділа маленька, сіра від бруду пташка. Здавалось, вона ніколи не зможе піднятися в небо. Чоловік нічого не говорив. Він був дуже втомлений. Але слабенькі крильцята пташки все-таки підняли її. Коли вона вилетіла з церкви, її крила в сонячних променях заблищали, мов сніг. І ангел зрадів.

Цей чоловік зовсім не вмів молитися. Він ніколи в житті цього не робив. Але гріх мучить його душу і він хоче просити в Бога прощення і спасіння. Він промовив до Господа і Він простив його. Саме цієї миті ангели радіють: грішник повернувся додому!

Останнім був маленьким хлопчик. Перед ним сиділа маленька пташечка. Дитина склала ручки.

– Вибач, що я ображав сестру, я чинив дуже погано. Господи, зціли мою маму – вона хворіє. Допоможи мені в школі.

Ще хлопчик весело вибіг на вулицю і поспішив додому, щоб пограти в футбол з друзями. Очевидно, дійшла молитва маленького хлопчика до Бога, бо була вона щирою, не надуманою і йшла від серця.

Для Бога важливіше те, що ми маємо в серці, ніж те, що ми говоримо вустами.

Волин. єпарх. відом.– 2005.– № 2 (3)

24 лютого 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо