Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

РІЗДВЯНИЙ ГІСТЬ
(легенда)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Ця розповідь – легенда перших часів Православної Церкви – розповідає про чоботаря на ймення Григорій. Він жив у невеличкому селі, де багато років лагодив взуття його мешканцям. Шість днів працював, а в неділю зачиняв свою майстерню і поспішав до маленької церкви на пагорбі дякувати Богові. Неділя була для нього найулюбленішим днем.

Минули роки, і Григорій постарів. Його жінка померла, а діти зі своїми сім’ями жили далеко. Він уже не міг працювати так, як раніше, тому почав заробляти менше.

Настало Різдво. Глибокий сніг укрив землю і дахи будинків. Вікна в церкві на пагорбі світились і радісно освітлювали все довкола. Люди поспішали на святкове Богослужіння. Лише старий Григорій, чоботар, сидів удома, біля вікна і дивився вслід радісним людям. Деякі зупинялися і віталися з ним.

– Ти не прийдеш, дядьку Григорій? Уже дзвони дзвонять! – говорили вони.

Але Григорій сумно хитав головою.

– Я не можу піднятися вгору. Ревматизм прихопив так, що я і дорогу не перейду.

Він довго сидів і слухав дзвони. Він слухав церковний спів і відчував себе старим і слабким… Задрімав. Уві сні побачив, що ангел стояв біля його ліжка і кімната сповнилася тепла та світла.

– Які в тебе є бажання, Григорію? Скажи, всі вони будуть виконані, – говорив ангел.

Григорій сміливо відповів:

– Не можу разом з іншими піти в Божий храм. Тому прошу лише одного: добре, якби новонароджений Христос Сам прийшов до мене у гості на Різдво.

– Завтра твоє бажання виконається, – сказав ангел і зник.

Григорій прокинувся вранці. Було дуже холодно. Він пам’ятав, що трапилося з ним уночі і вважав, що це було насправді. І він повинен гідно прийняти Ісуса. Перемагаючи слабкість, помив підлогу, приніс дрова і накрив на стіл. Григорій вирішив не їсти і не топити піч, поки Гість не прийде. Коли все було готове, сів у майстерні біля вікна і почав спостерігати за вулицею. Йому здалося, що хтось іде. Його серце забилось швидше. Але це був не Христос, а маленький син одного сліпого чоловіка. Григорій побачив, що він плаче. Чоботар відчинив вікно:

– Чому ти плачеш, хлопчику?

– Я змерз у ноги, майстре.

– А чому ти йдеш босий по снігу?

– Я повинен принести дрова.

– А де черевики?

Вони вже стали маленькі на мене і вже не можу їх взути.

– Зайди сюди, синку. Я зніму мірку з твоєї ніжки. Сьогодні я чекаю гостя, а завтра пошию тобі чобітки. Грошей не принось. Це буде тобі подарунок на Різдво.

Малюк весело побіг і навіть забув про холод. Сонце піднялося вже високо, а гостя ще не було. Але ще почулись чиїсь кроки. Григорій подивився уважніше. Ах, це лише вдова із сусіднього будинку з кошиком в руках. Вона йшла випрошувати їжу в перехожих і пройшла повз будинок Григорія. Він згадав, що її чоботи давно готові.

– Чому ви не приходите за чобітьми?

– Не можу за них заплатити, дядьку Григорію… У мене вдома шестеро малюків, їх треба нагодувати. Якщо можете, продайте їх комусь...

Григорій помітив, що взуття жінки зовсім зносилось.

– Візьміть їх безкоштовно. Малюкам гроші більш потрібні, ніж мені. Прийміть їх у подарунок, і хай Господь благословить вашу сім’ю!

Жінка заплакала. Вона поцілувала руку майстра і подякувала йому за все добре.

Настав вечір. Сонце зайшло за обрій.

– Він не прийде... Напевне, це був все-таки сон, – подумав чоботар.

Повз будинок проходив втомлений перехожий.

– Куди йдеш? – запитав Григорій.

– До сина, він живе в сусідньому селі. До нього ще сім верст, а я трохи втомився. Чи можна зайти до тебе?

– Заходь, буду радий.

Чоловік сів на стілець біля холодної печі. Григорій коливався.

– Я б з радістю розпалив вогонь, але чекаю на гостя.

– Нічого! В будинку тепліше, ніж на вулиці...

Григорій останній раз підійшов до вікна: Він уже не прийде. Сон обманув мене, і як я можу не нагодувати перехожого і не зігріти його?

Через деякий час гість зігрівся і повечеряв.

– Григорію, дякую тобі за твою гостинність, – сказав мандрівник. – Не кожен мене так зустрічав.

Григорій ліг спати, але на душі було важко: чому Ти не прийшов, Господи? Адже я Тебе чекав цілий день...

Раптом у темряві засяяло світло і чоботар почув голос:

– Але Я ж приходив сьогодні! І ти зустрів Мене краще за всіх!

Григорій почув спів, що віддалявся до неба: «Я був дитиною, чиї ноги мерзли, і був вдовою, що плакала на вулиці, і був перехожим, який змерз і зголоднів».

«Поправді кажу вам: що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, – те Мені ви вчинили».

Волин. єпарх. відом.– 2005.– № 1 (2)

28 січня 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо