Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Радимо придбати

ЛЕСЯ ПРАВОСЛАВНА

Леся Українка. Що дасть нам силу?

З нагоди 140-ліття з дня народження Лесі Українки єпархіальний видавничий відділ «Ключі» випустив збірку її творів на християнську тематику та переклади зі Святого Письма – «Що дасть нам силу?». Упорядник видання та автор передмови і приміток – літературний редактор інформаційно-видавничого центру єпархії Віктор Гребенюк. Книжку, що розпочала серію «Віра наших класиків», оформлено гравюрами славетних ілюстраторів Біблії XIX століття Гюстава Доре і Юліуса Шнорр фон Карольсфельда.

Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка мають дивовижну спільну рису: всі вважають їх своїми. Різномасті ліві, праві, центристи, усілякі про- і найрізноманітніші анти- стверджують: «наш Кобзар», «наш Каменяр», «наша Леся». Наша, мовляв, і більш нічия.

Проте кожен видатний майстер слова болісно переживає, терзається, переоцінює, вагається, наново відкриває – і все то робить із притаманною йому силою дару.

Ставлення Лесі Українки до Церкви та до релігії не було однаковим і не було однаково рівним протягом творчого життя. Перед очима вона мала здебільшого Російське Православ’я, що являло собою ідеологічний підрозділ ненависної держави. І ще було захоплення тогочасної європейської інтелігенції атеїзмом, провідником якого серед українства став Михайло Драгоманов – рідний дядько Лесі. Нічого дивного, що поетеса не уникла тих віянь. Можна, навпаки, подивуватися, як вона не стала безбожницею. Авжеж, антиклерикальний струмінь у багатьох її творах виразний. Але далеко не кожна Лесина річ на релігійну тематику позначена цим впливом. Є в її доробку чимало творів, де Біблія, Церква позитивно трактуються з культурологічного погляду, а є і творіння щиро християнського духу. Одні з них звучать у патріотичному контексті, інші – з устремлінням не тільки до земної Вітчизни, а й до небесної. Саме такі писання ввійшли в цю збірку.

Для нас, православних, Леся Українка – наша. Бо й кожен із нас болісно переживає, терзається, переоцінює, вагається, наново відкриває – але вона робила це геніально. Тому наші молитви за прощення гріхів слуги Божої Лариси й оселення її там, де праведні спочивають, нехай поєднуються з читанням і осягненням її християнських шедеврів.

Видання вже надійшло в книгарню «Ключі» (Луцьк, просп. Волі, 2 – ліворуч від обласної юнацької бібліотеки).

Волин. єпарх. відом.– 2011.– № 3 (76)

22 березня 2011 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо