Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Духовна школа

БОГОСЛОВСЬКА ОСВІТА РОЗВИВАЄТЬСЯ

Протоієрей Віталій СОБКО, Володимир СТУД

Випуск-2006. Фото Сергія Дубинки8 червня Волинська духовна семінарія відзначила 12-й випуск своїх вихованців. Клопоти повсякденного навчального процесу закінчилися, однак канікули не дуже полегшать життя тим, хто працює над системними питаннями розвитку богословської освіти, зокрема, в нашому духовному закладі. Не зменшиться проблем і стосовно семінарської матеріальної бази. Тим більше з огляду на те, що триває будівництво нового навчального корпусу.


Випуск–2006

З нагоди чергового випуску у кафедральному соборі Святої Трійці відправили Божественну Літургію, яку очолив єпископ Луцький і Волинський Михаїл. Із ним співслужили канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, обласний декан протоієрей Іван Семенюк, ректор семінарії протоієрей Іоан Нідзельський, викладачі та випускники в священному сані.

Після подячного молебня відбулася урочиста частина в нижньому храмі Свято-Троїцького собору. Отець ректор виголосив вітальне слово, в якому підкреслив почесність і відповідальність пастирського служіння та закликав випускників до плідної церковної праці.

За підсумками навчального року повний курс семінарського навчання завершило 38 вихованців. 12 закінчили науку вже в священному сані.

Насамкінець присутніх привітав владика Михаїл. Він висловив задоволення зростанням якості богословської освіти семінарії та побажав добросовісно застосовувати здобуті знання для церковного служіння та проповіді Слова Божого. Щоб оцінки, які поставить життя, були вищими, ніж семінарська успішність. Відзначив преосвященний і покращення діяльності викладацького складу. Зокрема, за успіхи у праці нагороджено благословенною грамотою викладача Василя Лозовицького, кандидата богословських наук.

Окрім дипломів, випускники одержали на згадку про навчання нові видання Біблії, а також книгу місцевого історика-архівіста Володимира Рожка «Українське православне книгописання і книгодрукування історичної Волині (XI–XX ст.)».


Що нового чекати з 1 вересня?

Отець Іван Нідзельський на прохання нашого кореспондента розповісти про хід реформування церковної освіти зазначив, що семінарія матиме подвійну назву – до чинної додаватиметься у дужках – «Волинський богословський інститут».

– Люди звикли до старої назви, – зазначає ректор, – а слово «інститут», як показує івано-франківський досвід, у духовному контексті не сприймають.

Реформа освітніх духовних установ зміною вивіски не обмежується. Згідно з постановами навчального комітету Київського Патріархату, випускники усіх церковних навчальних закладів отримуватимуть дипломи єдиного зразка. І у Волинській, і в Рівненській семінаріях богослови поки що вчитимуться 4 роки (регенти – 3). Замість шкільної системи запроваджуються лекції та практичні заняття, оцінювання відбуватиметься посеместрово, результати знань фіксуватимуть у залікових книжках. Спудеї писатимуть курсові та дипломні роботи, випускнику надаватимуть ступінь бакалавра.

Затверджується новий план навчальної програми. Якщо раніше більшість предметів стосувалася богословських наук, то з 1 вересня 2006 року у семінаріях вивчатимуть українознавство, стилістику української мови, історію релігій, риторику і культуру української мови, педагогіку і психологію, грецьку, латинську і єврейську мову (на вибір). Створюються 4 кафедри: Священного Писання, церковної історії, богослов’я, гуманітарно-соціальних дисциплін. Офіційної плати за навчання нема, але існують благодійні внески без встановленої конкретно суми. Гуртожитком забезпечуються усі бажаючі вступити до семінарії, та тільки не всі витримують армійські умови проживання і виховання. А ще ж не раз виявляється, що кандидат потрапив на стежку духовного провідництва випадково. Тому, хоч конкурс серед вступників невеликий, щороку ВДС набирає в середньому лише два десятки студентів. Торік, наприклад, було подано 46 заяв, а прийнято 23 особи з різних областей західного регіону.


Будівництво нового корпусу

Секретар семінарії протоієрей Ігор Скиба освячує фундамент майбутнього корпусу. Фото Данила ЗінкевичаНещодавно розпочали будівництво нового семінарського корпусу. Здавалося б, що все цьому має сприяти, адже це богоугодна справа. Однак до звичних проблем, які виникають з початком спорудження будівлі, як-от брак коштів чи людського ресурсу, додалися ще й інші.

У середині червня єпархіальна прес-служба змушена була оприлюднити заяву у зв’язку з поширенням деякими аж занадто ревними «поціновувачами історико-культурної спадщини» спотвореної інформації, пов’язаної з виявленням останків людських тіл на місці будівництва.

Унаслідок підготовчих робіт, які передують спорудженню будинку, справді віднайшли фрагменти людських кісток, адже на місці, де нещодавно стояли корпус семінарії, єпархіальні склад та гараж, колись було старе міське кладовище, перенесене свого часу радянською владою. Проте масових поховань чи могил репресованих енкаведистами, як дехто стверджував, тут не виявили. Тому Церква за погодженням з обласною та міською владою, яка не заборонила будівництво, знайдені останки перепоховала на кладовищі біля собору відповідно до церковного уставу.

Процес спорудження корпусу триває. 19 червня з благословення єпископа Михаїла секретар семінарії протоієрей Ігор Скиба освятив фундамент і заклав у нього капсулу. Роботи ведуться майже щодня, тож є надія, що незабаром духовний заклад остаточно вилікує рани, завдані торік пожежею.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 6–7 (19–20)

28 липня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо