Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Чернецтво

До Парагваю повезуть весну

До Парагваю повезуть весну. Світлини автора
Віталій КЛІМЧУК

Свято-Миколаївський чоловічий монастир у Жидичині має й без того багату і славну історію, а тут ще й сучасний літопис прикрашено неабияк: послав Господь у місцеву братію двох зарубіжних гостей – із Парагваю та Бразилії. Ігумен Димитрій та ієромонах Мойсей шукали прихистку задля переймання устрою та законів чернечого життя українського Православ’я. І ось неждано в інтернеті знайшли відеоролик про чоловічу обитель на Волині. Відразу зрозуміли: це саме те, що їм потрібно. Відшукали контакти, списалися з ігуменом Константином, – і ось уже майже рік як влилися у дружню родину місцевих ченців.

Мета розмови із чорноризцями з далекого зарубіжжя була про те, яких позитивних вражень почерпнули із України, а вийшло навпаки – з сумом вони згадали, що в кінці травня змушені будуть покинути ці благодатні місця. За десять місяців Мойсей та Димитрій навчилися і навчили своїх братів важливих життєвих премудростей. Димитрій поринув у світ іконописання і вже майже оформив іконостас жіночого монастиря Василія Великого в Луцьку, його рукою поправді водить Творець. Мойсей проявив себе у шитті церковного облачення: такого, як він, кравця і шевця годі й шукати! Все це для обох вельми потрібне. Бо приїхали сюди за перейманням неоціненного досвіду і навчання монастирського життя. Справа в тім, що у парагвайському містечку Урусапокай тамтешні православні українці будують Стрітенський чоловічий монастир, і все чернече життя має розпочатись із втілення набутків цих ченців, двох відряджених до України. Мойсей та Димитрій служитимуть разом, хоча до цього часу і були знайомими, проте перший жив у Бразилії (м. Апукарена), а другий – у Парагваї. Об’єднує їх українське Благочестя, хоча Мойсей раніше був римсько-католицьким монахом-бенедиктинцем, згодом прийняв Православ’я і став служити капеланом у місцевій в’язниці. Латиноамериканців в Україні цікавить усе – від церковної духовної літератури до одягу і храмового начиння. До від’їзду додому скупилися серйозно. Тепер задумуються, чи не виникнуть проблеми на митниці, адже чиновникам невтямки, що там, у Парагваї, в українській православній колонії таких речей просто не дістати.

Ігумен Димитрій непогано володіє українською – мабуть, тому, що в його жилах тече кров прабабусі Марти, яка свого часу виїхала із рідної Станіславщини у пошуках кращої долі в Австрію, а потім Південну Америку. Правнук отримав у своїй уже рідній країні світське ім’я Фабрисіо, але мови не забув. Тут, на Волині вдосконалює її. Адже в Парагваї тільки молитви у храмі читаються українською, все інше життя – по-іспанськи. А тут – таке щебетливе роздолля! 

Особливо сподобались монахам прощі до Почаївської лаври, у древні храми Володимира та Зимно. Місцеві прихожани Свято-Миколаївського монастиря називають їх не інакше як «нашими парагвайцями», допомагають чим можуть. Всіх єднає молитва і прагнення вдосконалити духовний світ. 

Брат Димитрій, добираючи потрібні слова, врешті поклав руку на серце і став називати імена людей, з якими їм особливо пощасливилося спілкуватись, – ієромонахом Никодимом, ігуменом Константином, митрополитом Михаїлом, Патріархом Філаретом...

Першого серпня у парагвайському містечку Урусапокай відбудеться урочисте освячення чоловічого Стрітенського монастиря. «Наші парагвайці» Димитрій та Мойсей залишаться нашими і там, у далекій країні, де свято бережуть і цінують щиру молитву, вимовлену українською мовою. Теплу, різнобарвну, багату і щиру волинську весну вони повезуть у своєму серці парафіянам на американський континент.

25 травня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо