Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета З церковного календаря

17 грудня – великомучениці Варвари

Великомучениця Варвара
Віталій КЛІМЧУК

Свята Варвара жила в ІІІ ст. у фінікійському місті Іліополі. Після смерті матері її виховував батько Діоскор, який був багатим і високородним городянином, переконаним язичником. Познайомившись із християнами, Варвара згодом прийняла святе Хрещення. Не зламали її ні погрози батька, ні тортури управителя Мартіана. Зважаючи на непохитність і те, що й інші почали наслідувати її християнську дорогу, Варвару вирішили стратити. У 306 р. св. Варварі та її послідовниці дівчині Юліанії було відсічено голови, а Діоскор та Мартіан, як оповідали, загинули того ж дня від блискавки.

Після утвердження Християнства в Римській імперії мощі Варвари вшановувалися в місті, де вона постраждала, а потім були перенесені до Константинополя. Згідно з літописними свідченнями на початку ХІІ ст. мощі святої великомучениці перенесла у Київ візантійська княжна Варвара – дружина великого Київського князя Святополка-Михаїла Ізяславовича, та встановила у збудованому ним Михайлівському Золотоверхому соборі. У цьому храмі вони перебували понад 800 літ – до часу закриття і зруйнування більшовиками. З 1960 р. мощі угодниці перебувають у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі Києва.

30 грудня 2012 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо