Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

МОЛИТВИ НЕБЕСНИХ ДРУЗІВ
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ, директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Молитви небесних друзів. Малюнок Ірини ДацюкБіблія навчає нас не лише самим молитися до Бога, але також просити інших молитися за нас. Чому так?

Коли людина молиться не сама, а в гурті, тоді вже молиться Церква і така молитва сильніша. Адже коли ми плануємо велику роботу, наприклад, викопати картоплю на городі, – ми збираємось гуртом, толокою. Коли багато людей об’єднуються – вони стають сильнішими: швидше і легше виконують роботу. Так і з молитвою – при об’єднанні люди збільшують її силу. Ісус Христос сказав: «Якщо зібрались двоє чи троє людей в ім’я Моє, – тоді Я знаходжусь серед них». Він хоче, щоб ми молились не лише на самоті, але й гуртом, громадою.

Ми просимо молитися за нас не тільки священика, не тільки своїх братів і сестер з церкви, тобто своїх земних друзів, але й небесних. Цими друзями є святі.

Найперше ми просимо молитися за нас до Бога Пречисту Діву Марію. Діва Марія за чистоту Свого серця була вибрана серед усіх жінок світу, щоб народити Ісуса Христа. Коли Спаситель помирав на Хресті, Він сказав Своєму улюбленому учневі Івану, вказуючи очима на Діву Марію: «Це Мати твоя». До Діви Марії Христос сказав: «Це син Твій». Цими словами Ісус Христос через апостола Йоана зробив усіх нас дітьми Богородиці, доручив нас Її материнській опіці.

Також звертаємось до святого або святої, чиє ім’я ми носимо, інших святих. Ще просимо молитовної допомоги в нашого ангела-охоронця.

Чому ми шукаємо небесного заступництва святих?

Бог неоднаково ставиться до прохань різних людей. Він більше схильний виконувати прохання тих, хто слухняні Йому, чиї серця не забруднені гріхами. У Біблії сказано: «Очі Господні – до праведних, а вуха Його – до їхніх прохань, а Господнє лице – проти тих, хто чинить лихе». Коли ви слухняні – ваші батьки виконують більше ваших прохань. Так само Бог швидше виконує прохання слухняних Йому, тобто праведних, святих людей або ангелів. А оскільки ми не завжди і не в усьому слухняні Богу, то потребуємо, щоб святі клопоталися за нас.

Тому маймо мужність визнати, що ми не у всьому вгодні Богу та звертаймося до святих за молитовною підтримкою. Бо навіть сам святий апостол Павло неодноразово просив у своїх благочестивих учнів молитися за нього, звертаючись до них через листи (послання).

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 10 (23)

25 жовтня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо