Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

ДИТЯЧА МОЛИТВА
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ, директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Дитяча молитва. Малюнок Ірини ДацюкЦя історія прийшла з тих далеких часів, коли процвітало чумацтво, торговельні шляхи якого пролягали і через Україну, і далеко за її межами. Чумаки перевозили сіль, рибу, різноманітне начиння тощо. Цей промисел вважався хоча й дуже прибутковим, але надто небезпечним. Сучасні чумаки переганяють вантажі на комфортабельному транспорті, але і за них, як у давнину, не менше хвилюються їх родичі.

Тужить-горює дружина чумака: ось і літо вже минає, а все немає з Дону чоловіка. Чи, бува, не трапилось якої біди з ним? Господи, помилуй...

– Помоліться, дітки, Богу, щоб здоровим повернувся додому ваш батько.

Синочки стали на коліна та почали гаряче творити молитву. Звертались до Господа Бога, Матінки Божої, святого ангела і всіх святих. Просили, щоб охоронили батька в нелегкій дорозі.

Степ навкруги... Ніч непроглядна, осіння. Чумак не спить, їде, поспішає додому, сивих волів поганяє; хоче швидше після довгої розлуки побачити свою дружину, пригорнути-приголубити малих діточок, порадувати всіх гостинцями...

Гониться за чумаком ватага степових розбишак. Оточили чумака вершники з рушницями та шаблями.

– Виймай усе, – кричать розбійники, – коли хочеш живим залишитися, і волів віддавай!

Упав у ноги розбійникам наляканий чумак:

– Беріть усе, люди добрі, але не губіть мене, не робіть сиротами-бідолахами малих діток.

– Стій! Не зачіпати нічого в чумака! Це не наша здобич! – здалека закричав своїм товаришам отаман, квапливо під’їжджаючи. – Їдь, чумаче, своєю дорогою додому, ніхто тебе не зачепить. І молись Богу за мене, як за тебе випросили у Господа твої малі дітки...

„Чому ж змилувався наді мною отаман?!“ – дивувався чумак.

А було ось що. Перед тим як напали розбишаки на чумака, отаман міцно спав у степу під копицею сіна і бачив сон. Снилася йому хата чумакова: у передньому кутку перед іконами стояли дітки його на колінах і молилися за батька... А над дітьми розпростер свої світлі крила Божий Ангел, і грізним був погляд очей Небожителя, спрямований на отамана.

Оповідка ця – не лише для цікавості. Якщо і вашому таткові стелиться довга дорога – моліться за нього, діти.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 10 (23)

24 жовтня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо