Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Відповідь богослова

НЕБЕЗПЕЧНЕ ЧИТВО
Сприймання деяких апокрифів може зашкодити християнам, які не утверджені у вірі

 

Небезпечне читво: сприймання деяких апокрифів може зашкодити християнам, які не утверджені у віріЗапитання

Чи дозволяє Церква читати апокрифічні твори або дивитися фільми зняті на їх основі, як наприклад, «Євангеліє від Юди» або «Код да Вінчі»?

 

Відповідає протоієрей Віктор Михалевич

Насамперед варто дати визначення, що таке апокрифи. Апокрифи (від грец. – таємний, прихований) – релігійні твори, що не визнані Церквою канонічними (від грец. – правило, норма), тобто не увійшли у список священних книг, визнаних на Вселенських соборах і святими отцями як такі, що містять правила християнської віри. Проте серед апокрифічних творів є такі, що дозволені для читання поза Богослужінням. Наприклад, апокрифічні оповіді про життя Пресвятої Богородиці, кінець світу, загробне життя. Вони не суперечать догматам Християнства, а доповнюють їх. А є апокрифи, що заборонені Церквою як єретичні, бо нічого спільного з ученням Ісуса Христа не мають.

Останнім часом усе частіше з’являються на розсуд загалу так звані новозаповітні апокрифи, як, наприклад, «Євангеліє від Юди» чи книга Дена Брауна «Код да Вінчі», яка нібито базується на «Євангелії апостола Филипа та Марії Магдалини». Згадані твори викликали багато галасу та різноманітних запитань. Ці «апокрифи» суперечать християнському віровченню, адже походять від єретичних сект перших віків Християнства: гностиків, офітів, каїнітів, маніхеїв тощо.

У «Коді да Вінчі» відверто ставиться під сумнів авторитет і святість Церкви, яка зображена якоюсь таємною організацією, що вбиває всіх, хто хоче позбавити її певної влади. «Ісус Христос – звичайна смертна людина, а не Син Божий», а те, що Він – Боголюдина, «придумали» на І Вселенському соборі. Автор книги стверджує, що на іконі «Тайна Вечеря» зображено такий собі «священний грааль» – Марію Магдалину, яка виявляється була... жінкою Ісуса Христа, яку Церква очорнила. Вражає, що під Кров’ю Христовою, що була в чаші для Причастя, мається на увазі буквальний спадкоємець Ісуса, бо під час розп’яття Марія нібито була вагітна... У «Євангелії від Юди» звучать інші «перли»: Юда, виявляється, не зрадник Христа, а Його найвірніший учень...

Апостол Йоан Богослов, вказуючи на ознаки останніх днів у своїх посланнях, попереджає про з’явлення багатьох антихристів. Із грецької мови слово «антихрист» перекладається – «замість Христа». Тобто з’являтимуться такі, що казатимуть: «Я – Христос!І зведуть багатьох…», пропонуючи свої «євангелії»...

Велике значення має той факт, як саме людина сприймає ту чи іншу інформацію. Якщо для неї подібна книга є вигадкою, однією з багатьох інших з розряду фантастики, то це ще не біда, бо хоча користі вони не принесуть, то й не зашкодять. Але запитання, які ставлять люди, прочитавши книгу Дена Брауна «Код да Вінчі» чи Майкла Бейджента «Свята Кров і Святий грааль», або переглянувши фільм «Євангеліє від Юди», свідчить, що багато хто сприймає це, як щось істинне. На превеликий жаль, є люди, які, вважаючи себе християнами, декілька разів перечитали ці книжки або переглянули фільми, зняті на основі цих єретичних творів, але жодного разу не прочитали від початку до кінця канонічного Євангелія!

До Бога – єдина дорога – Господь наш Ісус Христос, – свідчить апостол і євангеліст Йоан Богослов. Згідно з волею Творця, – людина вільна у виборі. У старозаповітній книзі «Повторення Закону» читаємо: «Життя та смерть є перед вами, благословення та прокляття. І ти вибери життя, щоб жив ти та нащадки твої, щоб любити Господа, Бога свого, щоб слухатися голосу слів Його та щоб линути до Нього, бо ж Він життя твоє!»

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 12 (25)

28 грудня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо