Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Перша сторінка

Актовий день Волинської православної богословської академії (світлина)

Слово митрополита Луцького і Волинського Михаїла до першокурсників Волинської православної богословської академії у кафедральному соборі Святої Трійці під час їх посвяти в студенти. Світлина Романа Кобрія.

23 жовтня, празник Собор волинських святих, актовий день Волинської православної богословської академії. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл промовляє до першокурсників у кафедральному соборі Святої Трійці під час їх посвяти в студенти (на світлині Романа Кобрія).

Єпархія відзначила празник Собор волинських святих та актовий день Волинської православної богословської академії (ВПБА).

22 жовтня, увечері, у домовій церкві Всіх волинських святих цього вишу відправили Всенічну. Службу очолив єпископ Володимир-Волинський Матфей. У ній взяли участь архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло.

23 жовтня торжество розпочалося Літургією в кафедральному соборі Святої Трійці, яку очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним служили сім архієреїв: архієпископи Сімферопольський і Кримський Климент, Чернівецький і Кіцманський Онуфрій, Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор, єпископи Кіровоградський і Голованівський Марк, Тернопільський і Теребовлянський Павло, Дніпропетровський і Криворізький Симеон, Володимир-Волинський Матфей.

До Відправи долучилося багато інших священнослужителів. Серед них, зокрема: канцлер нашої єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА священик Володимир Вакін, проректор з науково-дослідної роботи Київської православної богословської академії (КПБА) протоієрей Віталій Клос, проректор Львівської православної богословської академії протоієрей Михайло Сивак, ректор Рівненської духовної семінарії протоієрей Віталій Лотоцький, викладач Дніпропетровської духовної семінарії протоієрей Василь Юнак, викладач-методист богословського відділення філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича протоієрей Микола Лагодич, нововолинський декан протоієрей Стефан Фульмес, викладачі, студенти ВПБА в сані та інше духовенство. Співали хор собору «Богоспів» (регент – протоієрей Юрій Хлопецький), чоловічий і жіночий хори ВПБА (регенти Василь Кравчук та Валентина Нідзельська).

Після подячного молебню відбулась урочиста посвята першокурсників у студенти. Владика Михаїл окропив їх освяченою водою, освятив їхні підрясники, після чого вони прийняли присягу, одержали студентські квитки й залікові книжки.

Звертаючись до нових студентів, архіпастир привітав їх із проходженням першого випробування на готовність навчатися богословської науки, побажав допомоги Божої в осягненні усіх знань, які дає академія.

Урочиста частина в актовому залі ВПБА розпочалася зі слова ректора о. Володимира Вакіна. Він підкреслив, що навчально-виховний процес у духовній школі є непростим: «Складність полягає не тільки в тому, що це заклад закритого типу, де регламентовано щохвилинно життя студента і потрібно забезпечити дотримання розпорядку дня. Основна складність полягає у невидимих речах. Це речі приховані, сокровенні й зовсім непомітні на перший погляд – це процеси становлення душі майбутнього священнослужителя, майбутнього пастиря Церкви Христової». Також ректор зазначив, що «зовсім скоро цим молодим обличчям прийдеться заглянути в саму глибину людських душ, в душі своїх парафіян. Парафіяльне життя це не тільки радість хрестин і вінчань, а в основному це гніт людських страждань, проблем та немочей».

Далі учасники свята подивилися ролик «Фенікс» про будівництво нового корпусу та життя ВПБА протягом останніх років (відеопрезентацію підготували викладачі Ігор Сацик та Міла Хоміч).

З вітальними словами виступили: архієпископ Нестор (від єпископату), представники навчальних закладів Київського Патріархату та директор Державного історико-культурного заповідника у м. Дубно Рівненської області Леонід Кічатий.

Проректор КПБА о. Віталій Клос, випускник тоді ще Волинської духовної семінарії, у словах вітання зупинив увагу на незворотних процесах, які відбуваються в сучасній духовній освіті, – визнання державою церковних документів про освіту й наукові ступені. Нині Верховна Рада розглядає відповідний законопроект. Також, згадавши свої студентські роки, а це кінець минулого століття, додав, що в Луцьку підготували велику кількість душпастирів для служіння не лише в Україні, але й по всьому світі.

А представник Чернівецького університету о. Микола Лагодич відзначив: Волинь – єдиний регіон України, де свято місцевих угодників пошановується на високому рівні. Говорячи ж про реформування духовних навчальних закладів, питання акредитації, він підкреслив необхідність збереження найголовнішого – підготовки майбутніх пастирів для високої місії.

Було оголошено подяки за значний внесок у становлення духовної освіти на Волині: народним депутатам України Степанові Івахіву та Сергієві Мартиняку, голові правління ВАТ «Луцьк­сантехмонтаж» Віктору Чорнусі, головному лікареві Центру хірургії ока ім. Професора Загурського Тетяні Єремеєвій, голові наглядової ради ЗАТ «Луцькавтодор» Юрієві Ольховому, директору ТзОВ «Житлобуд-2» Леонідові Стефановичу, директору ТзОВ «Завод будівельних конструкцій» Леонтієві Іванішину, директору ПП «Захід» Мирославі Іванішиній, директору МП «Турія» Андрієві Войдюку, підприємцю Сергієві Галімурці.

Продовжила урочистість презентація першого числа наукового журналу «Волинський благовісник» та пам’ятної відзнаки (значка) випускника ВПБА.

Потім до учасників свята звернувся митрополит Михаїл. Окресливши виклики сучасному душпастиреві, владика закликав студентів серйозно готуватися, щоб належно реагувати на них у майбутньому служінні. Адже священик у спілкуванні з паствою не повинен обмежуватися словами «благословляю», «не благословляю», «я помолюсь», а має дати добру пораду, бути освіченим у всіх напрямках. Також, відзначивши зміну часу, а разом з ним і суспільства, у своїй настанові архіпастир додав: «Ви повинні бути духівниками, а не просто священнослужителями. Духівниками, які можуть допомагати людям вирішувати їхні духовні справи. Бути провідниками, пастирями та місіонерами».

Високопреосвященний вручив благословенні грамоти благодійникам, які посильно допомогли у підготовці академічного свята, митрополичі гранти на оплату навчання кільком кращим студентам ВПБА.

Завершився актовий день концертом хорових колективів цього духовного вузу та академічного камерного оркестру «Кантабіле» Волинської обласної філармонії під керівництвом Товія Рівця.

30 листопада 2013 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо