Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Духовна школа

ЗНАННЯ – ДАР БОЖИЙ

Протоієрей Віталій СОБКО

Молебень перед початком навчання Волинської духовної семінаріїЦього року священнослужителі нашої єпархії одержали чимало запрошень від середніх і вищих навчальних закладів із проханням благословити першокласників, першокурсників, вчителів, викладачів на плідний навчальний рік. Якщо нині вже не дивина, що і в світських «храмах освіти й науки» навчанню передує молитва, то в духовному закладі благати пронатхнення від Святого Духа – невід’ємна норма.

Волинська духовна семінарія розпочала цьогорічну навчальну й виховну діяльність у кафедральному соборі Святої Трійці. Божественну Літургію відслужив протоієрей Іван Нідзельський, ректор семінарії, зі священиками-викладачами. Після Служби Божої спеціальний молебень очолив єпископ Михаїл. Благословення й дієва опіка – це те, що зараз найбільше необхідно цій духовній школі, яка внаслідок пожежі переживає не найкращі часи. Та навчально-виховний процес не зупинився, а навпаки – триває в повному обсязі.

Звертаючись з вітально-настановчою проповіддю до викладачів, вихованців, а передусім – до першокурсників, владика підкреслив важливість їхнього життєвого вибору, який благодаттю Божою веде до спасіння. «Господь вас обрав на це служіння, тож завжди, на всіх своїх шляхах пам’ятайте й цінуйте цю обраність», – наголосив преосвященний.

Пізніше відбулося урочисте зібрання. Викладачі, працівники, вихованці приймали вітання від отця ректора, історика-архівіста Володимира Рожка та гості з Канади Любові Василів-Базюк. Пані Любов давно допомагає й підтримує Волинську семінарію, тож і цього року вона вручила іменні стипенії відмінникам і сиротам та передала кошти на відбудову семінарської будівлі.

Владика Михаїл освячує першокурсників Волинського держуніверситету ім. Лесі УкраїнкиЦьогоріч семінарію поповнили сорок нових вихованців, які прибули здобувати духовні знання з різних, переважно, західних областей України. Найбільше – волинян. На регентське відділення вступили десять дівчат – майбутніх керівників церковних хорів. Кількома випускниками Київської духовної семінарії поповнився й викладацький склад. На сьогодні в семінарії 27 викладачів викладають 27 предметів для близько 150-ти вихованців.

Напередодні, 31 серпня, єпископ Луцький і Волинський Михаїл узяв участь в урочистостях Луцького інституту розвитку людини Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», а самого Дня знань – долучився до святкувань у Волинському державному університеті імені Лесі Українки та Волинській філії Міжрегіональної академії управління персоналом, де також звертався з молитвою до Бога про благословення на початок навчального року, проповідував і рясно окроплював першокурсників і викладачів свяченою водою.

Волин. єпарх. відом.– 2005.– № 9 (10)

28 вересня 2005 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо