Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

ПЕРШИЙ ГРІХ
(повчання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Перший гріх. Малюнок Ірини ДацюкЗло, тобто те, що проти Бога, що Богові не подобається, виникло ще до того як була створена людина. Воно виникло в невидимому світі. Бог не створив зла, але дав ангелам свободу – вибирати між добром і злом. Деякі ангели неправильно скористалися цією свободою і виступили проти Бога, почали чинити зло. Їхнього командира зовуть сатаною, дияволом.

Сьогодні ми з вами будемо говорити, як зло потрапило до людей.

Перших людей звали Адам і Єва. Ім’я Єва означає життя, Адам – земний, узятийіз землі, тобто створений із тих частинок, що і все на землі.

Біблія говорить, що ми створені за образом і подобою Божою. Це значить, що ми схожі на Бога. Але схожі не тілом. Оскільки Бог невидимий, як повітря, то ми схожі на Нього невидимими душею і духом, які є всередині нас. А наше тіло схоже на тіло тварин. Коли душа працює, тоді людина стає більш подібною до Бога. Працює наша душа, коли ми молимось, читаємо Біблію, проявляємо любов до інших. Розум є частинкою нашої душі. Коли ми роздумуємо над чимось, розв’язуємо задачі, тоді наша душа також працює. Коли вчинки наші мудрі, тоді ми також схожі на Бога, адже Він – Премудрий. Також уподібнюємось Богові, коли творимо: малюємо, ліпимо з пластиліну, вишиваємо, щось виготовляємо, адже Бог є Творець.

У Біблії написано, що перші люди жили в райському садку. Що означають ці слова? Рай – тобто щастя, насолода – був як усередині – у душах перших людей, такі зовні – в природі.

Бог жив у душах Адама і Єви, вони могли розмовляти з Ним і це було справжнім раєм. Вони були слухняні Богу і тому мудро керували навколишньою природою. Слова з Біблії про те, що Адам «дав імена кожній живій істоті», означають, що перші  люди добре знали закони природи, берегли її, а тому вона була справжнім раєм.

У раю були два особливих дерева: дерево життя та дерево пізнання добра і зла. Бог заборонив людям їсти плоди другого.

У нашій землі є багато скарбів, закладених Богом. Вони називаються корисними копалинами. Людям доводиться попрацювати, щоб добути їх із землі, вони даються нелегко. Так само на сторінках Біблії є скарби, призначені для нашої душі. Щоб їх добути, також треба попрацювати, подумати. Бо часто за словами Біблії захований зовсім інший зміст, інше значення.

Вислів «їсти плоди з дерев» також має прихований зміст. Він подібний до висловів «пекти раки» – тобто червоніти, «наламати дров» – тобто наробити помилок, «ловити ґав» – тобто бути неуважним. «Їсти плоди з різних дерев» означає отримувати наслідки від різних вчинків.

Коли ви слухняні Богові і батькам – у вашому серці спокій і радість, тоді в ньому – Бог, і ваше життя щасливе. Тоді ви споживаєте плоди з дерева життя. Коли ж ви неслухняні – зриваєте плоди з дерева пізнання добра і зла, тобто гіркі плоди неслухняності.

Розглянемо на прикладі, що означає «зривати різні плоди».

Мама наказує дитині переходити вулицю тільки на пішохідній частині дороги і лише на зелене світло. Якщо дитина не послухається, то може потрапити в аварію. Які наслідки неслухняності? Звісно, що погані.

Ще приклад. Хлопчик грав у футбол і дуже розігрівся. Він прийшов додому і хоче напитися холодної води. Тато не дозволяє йому цього робити. Що трапиться, коли він не послухається? Він застудиться. Цей хлопчик з’їсть плоди з дерева пізнання добра і зла.

Онук побачив, як важко бабусі нести відро з водою. Він підбіг і допоміг. Хоч важко йому було нести, але як приємно робити добро, як радісно на серці. Внук зірвав плід з дерева життя. Цей плід – радість.

Перші люди зірвали плід з дерева пізнання добра і зла, тобто перестали слухатись Бога. Їх спонукав до неслухняності змій. Під виглядом змія тут зображений ворог Бога і людей – диявол, або сатана. Диявол переконував людей, що Бог нібито сказав неправду, і що й неслухняні Богові люди залишаться щасливими. Після того, як перші люди перестали слухатися Бога, їхні душі забруднилися гріхами.

Бог хотів, щоб Адам і Єва попросили ви­бачення, щоб очистили свої душі й не втратили раю. Та й запитав їх: «Чи ви їли з дерева пізнання добра і зла? Чи були ви слухняні?» Адам повинен був сказати: «Боже, вибач,я винен у своїй неслухняності». Замість того відповів: «Я не винний! Навіщо Ти, Господи, дав мені жінку?! Це вона підбила мене до неслухняності!» Тобто Адам, замість того, щоб покаятися, звинувачував свою жінкуі Бога. Єва також не покаялась. Вона сказала: «Я не винна. Винен змій».

Оскільки вони не вибачились, то втратили спілкування з Богом. Втратили рай. Біблія нам говорить, що Бог вигнав їх із раю. Але Бог обіцяв, що люди повернуться в рай. Для цього повинен народитися Спаситель, Який допоможе перемогти диявола, Який «зітре голову змія». Цей Спаситель народився, це – Ісус Христос.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 1 (26)

25 січня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо