Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

ЗРУЙНОВАНЕ ГНІЗДО
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Зруйноване гніздо. Малюнок Ірини ДацюкОсь нарешті прийшла весна. Прилетіли з-за моря ластівки і почали вити гнізда. Усі раділи бажаним гостям – благовісницям весни.

Пара ластівок звила собі гніздо під дахом одного селянина. Як старанно клопотали­ся пташки, споруджуючи свій будиночок!І ось уже в гніздечку вилупились і запищали пташенята...

Є на світі хороші люди, але немалоі злих. Один неслухняний хлопець Іванко посперечався з іншими хлопчаками, що каменем зіб’є гніздо ластівок. Вони й не гадали, що йому вдасться поцілити у гніздо, так високо воно було. Але Іванко прицілився, кинув камінь – і гніздо впало. Пташенятка, які були ще без пір’ячка, випали і розбились.
Великим було горе ластівок. Як жалібно вони квилили, коли знайшли на землі своїх діток. Літаючи над головами хлопців, згорьовані птахи ніби докоряли:

– Діти! Чому ви так жорстоко вчинилиз нами? Для чого забрали нашу радістьі втіху? Бог вам суддя!

Хлопцям до сліз стало шкода ластівок. Іванко разом з іншими старався відігріти мертвих пташенят, але даремно! Було вже пізно, біди не виправиш. Хвилина безумства – розкаяння на все життя!

...Пройшов час. Іванко виріс, одружився. Він мав двох старших дітей, а один ще гойдався у колисці. Стали батьками й обоє його товаришів. Давно забуто дитячі пустощі, забута й історія з ластівками. Але вже ніколи з того часу ластівки не вили гнізду їх будинках.

...Стояло спекотне, сухе літо. Одного разу опівночі загорівся будинок Івана. Іван вискочив, не встигнувши винести дитину, яка лежала в колисці. Вогонь швидко перекинувся на сусідні будинки. Усі троє опинились без даху над головою. Сидять нещасні погорільці на попелищі, гірко плачуть. Особливо ридає Іван за своєю дитинкою, яка загинула:

– За що, Господи, Ти так покарав мене? Чим я Тебе прогнівив?

У цей час звідкись прилетіли ластівки. Закружляли прямо над головами Івана та його товаришів. Згадав тоді Іван гніздо, яке він колись зруйнував, убитих пташенят і невтішне горе ластівок і зрозумів, що зірвав гіркі плоди своїх злих учинків. Поглянув він на своїх діток – і ще більше залився сльозами...

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 1 (26)

24 січня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо