Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Дитяча сторінка

ГОЛОДНА ДУША
(оповідання)

Підготував священик Андрій РОТЧЕНКОВ,
директор Центру християнського виховання дітей і молоді в Луцьку

Голодна душа. Малюнок Богдана Тимца, 16 років, ЛуцькЖила собі дівчинка, яка понад усе любила смачно поїсти, погратися, погуляти і посміятися. Усі навколо любили її й казали – яке миле й веселе дитя!

Одного разу, за тиждень до Різдва, бабуся й каже: «Завтра підемо до церкви, посповідаємося у своїх гріхах, очистимося і приймемо Святе Причастя, щоб гідно зустріти велике свято». А дівчинка того й до уваги не взяла.

Назавтра пішли вони до церкви.

До старенького священика на Сповідь стояла ціла черга, і кожен так довго щось йому розповідав, аж дівчинці набридло.

«От грішники! – думала вона. – Сповідають, сповідають свої гріхи без кінця... От я не буду затримувати батюшку тисячу років, я за одну мить проскочу, бо в мене немає ніяких гріхів. Аби і всі так...»

Нарешті настала і її черга, вона схилилася над Святим Євангелієм та сміливо промовила:

– В мене немає гріхів.

– Правда, немає? – здивувався священик. – Розкажи, як тобі це вдається? Навчи мене, бо я все життя намагаюсь, намагаюсь, а ніяк не виходить, щоб зовсім не грішити. А чи годуєш ти свою душу?

– Я?.. – здивувалася дівчинка. – Я ніколи її не годую. А хіба її треба годувати?

– Так... Ти таки ніколи не годувала її... – сказав священик із таким жалем, що дівчинці стало чомусь соромно. – І не вдягала, не мила, не вчила, не виховувала, не лікувала, не втішала? І нічого-нічого для неї не робила?

– Ні, – тихенько промовила дівчинка і зовсім зніяковіла.

– Та що ж ти наробила?! Бог дав тобі безсмертну душу – дорогоцінніше за неї у тебе немає нічого на світі й не буде! Тіло твоє постаріє і помре, а душа твоя навіки залишиться такою, якою ти її виростила і виховала. Чи ти хочеш, щоб твоя душа навіки залишилася голодною, обідраною й брудною, щоб вона вічні віки плакала і страждала?

– Ні, не хочу! – щиро відповіла дівчинка, раптом уявивши собі голодну, брудну й обдерту душу. – Я не хочу, щоб вона залишилася такою!

– Тому треба кожного дня давати їй їсти. Та не один раз, а двічі-тричі на день. Як сама їси – так і душі своїй давай.

– А що вона їсть?

– А вона їсть не те, що ти. Запам’ятай, дитино: їжа для душі – це Слово Боже і молитва. Без цієї їжі душа жити не може! А скажи мені: ти молишся? Ти читаєш Слово Боже?

– Н-не дуже, – трошки збрехала дівчинка, бо вона таки зовсім забула молитися через свої пустощі й лінощі. А Слово Боже, тобто Біблію, не тільки не читала, але й слухала неохоче, коли бабуся намагалася їй щось прочитати чи розповісти.

Та старенький панотець усе зрозумів і тільки скорботно схилив голову:

– Бідна, бідна душа! Дитино, вранці та ввечері візьми собі за правило молитися хоч невеличкими молитвами. Нехай тобі хтось із дорослих допоможе їх підібрати.

– Мені бабуся підбере! – радісно запевнила дівчинка. – Вона залюбки підбере!

– Слава Богу! – зрадів священик. – Також не забудь молитись, як сідаєш їсти, а як поїси – подякуй Богові. Також протягом дня намагайся пам’ятати, що Бог тобі все дає: і повітря, яким ти дихаєш і навіть не помічаєш того, і рідних людей, і друзів, і дерева, травичку, квіти, і сніг, і дах над головою, і всяке-всяке добро. Не забувай дякувати Йому та пам’ятай, що Він усе бачить: і все, що ти робиш, і навіть те, що ти думаєш. От і буде твоя душа потрошку оживати. А ще проси бабусю, щоб вона тобі читала чи розповідала про Ісуса Христа, нашого Спасителя. Від того твоя душа почне зміцнюватися. Тільки це може дати їй сили. Чи добре ти запам’ятала, що я тобі говорив?

– Так, треба молитися зранку і вечері, і завжди пам’ятати Бога, і дякувати Йому, і частіше читати та слухати Слово Боже.

– Так, усе правильно, – похвалив священик. – А тепер от що я скажу тобі, моя люба дитино. До Причастя Христових Тайн ти не готова, бо ти була занадто недбалою до своєї душі. Але тому, що Причастя тобі життєво необхідне, я благословляю тебе цього разу причаститися. І домовимось так: ти прийдеш до мене через тиждень, на саме свято Різдва Христового, і вже не я тобі, а ти мені розкажеш, як почуває себе твоя душа, що ти зробила чи що тобі не вдалося.

Панотець прочитав молитву над дівчинкою й відпустив її.

Під час служби дівчинка намагалася молитися і просила Бога допомогти їй зростити душу красивою та щасливою. А після Причастя їй стало якось особливо світло і радісно.

Цього ж вечора дівчинка почала молитися коротенькими молитвами, які їй підібрала бабуся, і це їй здавалося так легко, все одно як м’ячиком погратися. «Те, – задиркувато думала вона, – теж мені робота: годувати душу. Та я цілими днями могла б молитися! Це мені запросто, так я швиденько відгодую свою душу! А я, було, злякалася...» І лягла спати дуже веселою і задоволеною.

Голодна душа. Малюнок Богдана Тимца, 16 років, ЛуцькВранці знов прочитала молитви і... незчулася, як уже настав вечір.

– Ой! – злякано згадала вона, – а я ж забула молитися перед їжею та після неї... І про Бога зовсім не думала, і Слово Боже не читала...

І мерщій побігла до бабусі:

– Бабусю, любесенька, прочитай мені, будь ласка, щось із Євангелія чи розкажи про Христа!

Бабуся почала розповідати дуже цікаво, але дівчинка швидко стомилася і ледь дочекалася кінця. «Якщо я так втомлююся, коли моя душа зміцняється, то що зі мною буде через місяць? А через рік?» – сумно подумала дівчинка та невесело почимчикувала на вечірню молитву.

Цього разу молитва здалася їй дуже складною, наче її хтось підмінив. Ледве дочитавши молитву до кінця, дівчинка лягла спати, задумлива і невесела.

Наступного дня вона прокинулась сердитою, але, згадавши, що душа її голодна мужньо стала на молитву. А як тільки прочитала молитовне правило, їй стало ніби легше, і вона вирішила з усіх сил намагалася цього дня не забувати про Бога та про свою безсмертну душу. І коли вона перед їжею згадувала, що треба помолитися і перехреститися, – то дуже раділа, а коли забувала – то засмучувалась.

У такій боротьбі пройшов тиждень. А на Різдво Христове вони з бабусею знову пішли до церкви.

Дівчинка вже не нудилась у черзі на Сповідь, а зі страхом думала, що вона скаже мудрому панотцеві, чи насварить він її, чи ні, й чи допустить до Причастя.

Нарешті настала її черга. Дівчинка підійшла тремтячи і чесно розповіла все, як є. І те, що вона забула, і те, як їй було важко. І те, що вона навіть іноді сердилася і хотіла все покинути – і за це їй дуже-дуже соромно.

Старий священик ніжно погладив її по голові і сказав:

– Тепер твоя душа почала оживати. Дивись не покинь її, бо вона – наче твоя єдина дитинка! Молися уважніше і старанніше, тоді тобі буде легше. А як ти думала? Виплекати душу – це тяжкий труд. Вчися перемагати себе, свої лінощі, а коли твоя душа зміцниться – тобі вже нічого не буде страшно! А тепер я відкрию тобі щось нове про твою душу. Чи ти знаєш, у що її вдягати?

– Ні, не знаю, – знову здивувалася дівчинка, – невже вона носить одяг?

– Уяви собі. І краса цього одягу залежить від тебе. Він може бути чистий, новенький, царський, а може бути заплямований, обідраний, жебрацький.

– А як же її вдягати? У що?

– Одягати душу треба добрими ділами. Без добрих діл їй буде дуже соромно! А знаєш, що таке добрі діла?

– Знаю. Це – допомагати... – почала дівчинка, але нічого більше не згадала.

– Правильно. А ще відвідувати хворих, не кидати людину в біді, щедро ділитися з усіма, не вихвалятися, поважати всіх – одним словом, робити іншим те, чого бажала б і собі. Зрозуміла?

– Так.

– А чи багато ти зробила цих добрих діл? Подумай і відповідай чесно.

– Н-не дуже...

– От і постарайся з цього дня, щоб твоя душа була вдягнена не те що пристойно, а як цариця, як наречена Христова, а для цього навчися не гаяти часу, а якомога більше чинити добрих діл, бо кожне добре діло прикрашає душу, а кожне недобре – заплямовує її одяг, псує його, рве. Отож, привчаймося спостерігати за собою, щоб нам не було соромно, коли Христос прийде і побачить усе, що ми зробили з нашими душами.

– Зрозуміло, – відказала дівчинка.

– Наші душі від гріхів починають хворіти і їх обов’язково треба лікувати, – продовжував священик. – Душі може вилікувати тільки Бог. Для цього Він установив у Церкві Таїнства: Сповідь, Причастя, Соборування та інші. Щоб оздоровлювати свою душу – частіше приступай до цих Таїнств.

Пройшло багато років, і ця дівчинка стала директором дитячого будинку. Вона зробила з цього невеселого сирітського пристановища справжню велику сім’ю, була доброю і справедливою до всіх дітей. Звершувати цю велику працю любові вона могла лише тому, що їй допомагав Бог.

Волин. єпарх. відом.– 2007.– № 8–9 (33–34)

19 вересня 2007 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо