Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Газета Святині Волині

У ЛУЦЬКОМУ СОБОРІ – НОВІ ДЗВОНИ

Андрій ГНАТЮК

Єпископ Михаїл представляє парафіянам кафедрального собору нові дзвони. Фото прот. Віталія СОБКАЧотири нових дзвони для Свято-Троїцького кафедрального собору освятив єпископ Луцький і Волинський Михаїл. Найновіший, яким досі послуговувалися під час Богослужінь, вилитий ще 1907 року в Німеччині. Нові дзвони виготовлено торік на ливарному заводі у Нововолинську. Вони зі спеціально дібраного сплаву, який забезпечує їх якісне звучання, що відповідає вимогам церкви.

Винайшов дзвони у ІV столітті святий Павлин, але запровадив їх у церковній практиці аж через три століття Папа Римський Савиніан. На Русі дзвони поширилися разом із запровадженням Християнства, наприкінці Х століття. Церковною мовою дзвін іменується «кампан» – від назви римської провінції Кампаньї, де їх почали виготовляти. У давнину звучність і співучість дзвонів залежала від правильної дози сплаву міді й олова, куди нерідко додавали срібло, а також пропорцій виробу і його правильного закріплення. За радянських часів дзвонарські традиції в більшості занепали, а багато дзвонів просто знищили. Нововолинські ливарники зуміли розгадати таємниці давніх майстрів і відродити традиційне для Русі виробництво... Сьогоднішні наукові досягнення дозволяють віднайти ці унікальні сплави і пропорцію в них, які дають можливість дзвону не просто видавати звук, а звук, повний за гамою, об’ємом, звучанням і тривалістю звучання. Як зазначив після освячення владика, наші ливарники також встановили унікальну пропорцію – скільки потрібно міді, бронзи, срібла, олова, заліза.

Удавнину дзвоном скликали на Богослужіння і сповіщали про його період, вказували шлях подорожньому в негоду, скликали на віче й проводжали в останню дорогу. Нові дзвони доукомплектують соборну дзвіницю. Їх приблизна маса 100, 60, 30 і 5 кілограмів. Три з них названі на честь правлячих архієреїв Волинської кафедри – митрополитів Іоана (Боднарчука), Якова (Панчука) і нині правлячого єпископа Михаїла (Зінкевича). Різниця між найновішими і найстарішим дзвоном, який висить у дзвіниці, становить 185 років.

Церква роль дзвоніння відзначає не лише як своєрідний сигнал, а і як цілющий фактор:

– Воно відганяє злих духів, – каже преосвященний Михаїл. – Дзвін, саме звучання, може зцілювати людей. І тому в багатьох монастирях люди прикладаються до дзвонів заради зцілення, тому що це не просто звук, а звук освяченого дзвона. Саме тому кожен, хто цими днями побуває в соборі, зможе і доторкнутися до нових соборних дзвонів, і подзвонити.

Перебуваючи з пастирським візитом у ново­волинському соборі Святого Духа, єпископ Луцький і Волинський Михаїл з благословення Патріарха Філарета нагородив голову правління Нововолинського ливарного заводу Ігоря Чернявського, його заступника з виробництва Олександра Лебедюка та провідного спеціаліста заводу інженера Володимира Лапія орденами Київського Патріархату. Як зазначив владика, вітаючи нагороджених, у такий спосіб відзначаються їхні заслуги перед Церквою та Україною, а також – праця з відродження виливання дзвонів в Україні.

Волин. єпарх. відом.– 2006.– № 3 (16)

29 березня 2006 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо