Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

СМІТТЯ З ЦЕРКВИ – НА СТОРІНКИ ГАЗЕТ?

21 березня 2009 р.

Чергова прес-конференція архіпископа Луцького і Волинського Михаїла, що відбулася 18 березня, вичерпавши порядок денний, переросла у неформальне спілкування. Серед багатьох запитань владиці поставили таке: «Чи варто описувати у ЗМІ факти аморальної поведінки священнослужителів?»

На це архієрей відповів: «Священнослужителі мають бути зразком поведінки. Але буде помилковим занадто ідеалізувати їх: це теж люди, які можуть вчинити гріх. У той же час де б священик не був, він завжди на видноті. По ньому судять про всю Церкву, не розбираючись, до якого Патріархату він належить. Психологія ж обивателя така: якщо мирянин зайшов у ресторан і гульбанив усю ніч, то байдуже, а якщо отець удень зайшов поїсти (наприклад, у дорозі), то вже пальцем показують. Тому переконаний: журналістам не треба ганятися за смаженим, бо цим вони лише завдадуть шкоди Церкві, а значить і своїй вірі, власним ідеалам. За добрий стан Божої спільноти всі ми відповідальні – і священики, і віряни. Тож перш ніж дорікати душпастиреві, погляньте: а який я мирянин?»

Владика визнав, що в середовищі священнослужителів бувають прикрі явища. Та Церква має засоби для внутрішнього самоочищення, хоча, відверто кажучи, не завжди цей процес простий. Наприклад, коли священик серйозно згрішив, то трапляється такий парадокс: менша частина парафії вимагає зняти його, а більша – виправдовує.

«Підсумовуючи, скажу ще раз: ми всі – священнослужителі, миряни – маємо добре виконувати свої обов’язки в Церкві, спільно піклуватися про її моральний стан і не шукати лише вигоди, наприклад, у вигляді гонорару за сенсаційний матеріал про гріхопадіння душпастиря», – підкреслив архієпископ.

21 березня 2009 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо