Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ДИТИНА ВОСКРЕСНЕ, ЗМІЯ ПОМРЕ

Патріарх Філарет виголошує проповідь у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці. Світлина Леоніда Максимова

Сьогодні під час Божественної Літургії у луцькому кафедральному соборі Святої Трійці з нагоди престольного свята Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет виголосив велику проповідь про дії благодаті Святого Духа у минулому та сьогоденні.

Спочатку Святійший владика нагадав походження празника П’ятидесятниці. У старозавітній Церкві то був день завершення жнив і спомину про дарування Господом Богом на горі Синай Десяти Заповідей пророкові Мойсею. В це свято Творець послав Духа Святого на апостолів, це день народження Церкви Христової.

«Минуло дві тисячі років, а ми маємо ту ж Божественну благодать, що й апостоли. Що вас привело нині до храму? Віра. А віра – результат дії Святого Духа. Хто ж сміє казати, що ми безблагодатні?!.. Ми – духовна основа незалежної України. Маємо віру – маємо й благодать. А благодать Божу ніщо не переможе», – підкреслив Первоієрарх.

За його словами, люди постійно грішать, але Бог навертає їх до спасіння. «Господь навертає через проповідь Євангелія, проте ми часто буваємо неуважні до нього: в одне вухо влітає, в друге вилітає. Навертає нас через страждання, через війни і хвороби. І нинішня світова криза є наслідком людських гріхів. Наприклад, у західному світі поширюються одностатеві шлюби, а деякі протестантські Церкви навіть благословляють їх. Шириться гріховний спосіб життя й у нас. Тож Бог карає людей за цей та інші гріхи, але одночасно і зцілює нас. Кожну хворобу, кожну кризу Господь спрямовує на користь людям».

Говорячи про завжди присутню Господню благодать, владика Філарет навів приклад із житія святого Пантелеймона. Колись цей подвижник засумнівався у силі Божій, а побачивши дитину, яку вжалила змія, попросив Бога: «Якщо Ти всемогутній, нехай ця дитина воскресне, а змія помре». Така і сталося, і Пантелеймон твердо увірував. Цей приклад може слугувати узагальненням щодо всіх, хто не довіряє Всеблагому, хто ставить під сумнів Його велич і дію благодаті Господньої. Дитина, тобто всі, хто справді вірний Христові, – воскреснуть до вічного життя; змія ж, тобто ворог Святого Духа, – згине.

08 червня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо