Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЗА ВРЯТОВАНУ СВЯТИНЮ

Архієпископ Михаїл із Володимиром Єщенком та його дружиною. Світлина Данила Зінкевича

Газети «Волинь» і «Волинські єпархіальні відомості» у травні розповіли про ветерана Другої світової війни 85-річного Володимира Єщенка, який під час визволення Луцька від нацистських окупантів не допустив зруйнування кафедрального собору Святої Трійці. І ось 65 років по тому, 28 червня, релігійна громада висловила глибоку вдячність героєві. За Божественною Літургією архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, подякувавши героєві за подвиг справжнього християнина, вручив йому нагороду – архієрейську благословенну грамоту.

Ось як розповів журналістам Володимир Єщенко про подію, що сталася 31 січня 1944 року:

– Того дня ми здобули Теремно [селище, тепер околиця обласного центру] і вже звідти вели вогонь прямою наводкою по Луцьку, в якому ще були нацисти. У стереотрубу було видно як на долоні будинки, млин, завод, далі збоку – гайок. І посеред всього цього пейзажу – красива висока будівля собору. Тоді командир нашої батареї старший лейтенант Стамбула залишив мене командувати батареєю і звелів вести вогонь насамперед по орієнтиру № 1. Цим орієнтиром і був собор. Звісно, тоді я не знав, що то Cвято-Троїцький собор. Біля cобору було чимале згромадження людей, стояли два німецькі «Тигри», гармата. Я став давати орієнтири, і раптом щось промайнуло в голові, стислося серце. Ви не повірите, побачив перед очима обличчя моєї мами. А вона в мене була дуже віруюча людина. У нас в Ачинську [Сибір], теж був свій православний собор, правда, менший за луцький. У 30-ті роки його закрили, але мама була в числі тих, хто навіть у ті часи добивався, аби його знову відкрили. І таки добилися, собор у воєнні роки знову став діючим. Ось це я пригадав і побачив маму наче зримо перед собою й дав наводку не точно по собору, а далі й лівіше. Бо уявіть, що сталося б, якби ці великі п’ятдесятикілограмові бронебійні снаряди влучили в собор! У трубу бачив, як снаряд розірвався десь в районі Гнідави [інша околиця Луцька]. Пролунала команда, щоб стріляв точніше, але вдруге і втретє я давав неправильний орієнтир...

30 червня 2009 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо