Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЦЕРКВА, СХОЖА НА АПОСТОЛІВ

Храм Апостолів Петра й Павла в Голобах Ковельського районного деканату. Світлина Богдана Лащенка

Учора, у день славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив Петро-Павлівський храм у селищі Голоби Ковельського районного деканату.

У XVII–XVIII століттях тут було споруджено розкішний маєток поміщиків Вільг. Дорога до садиби пролягала через масивну арку, увінчану надбрамною домовою церквою. Згодом арку перепланували, так що утворився двоповерховий дім. Його використовували під дитячий будинок, потому чимало років приміщення простояло пусткою. І ось громада Київського Патріархату, що раніше молилася в тимчасовому храмі (дві кімнати дитсадка), тепер має повноцінний Божий дім. Зусиллями парафіян і меценатів обладнано перший поверх як нижній ярус церкви (колишню надбрамну частину буде відреставровано як верхній храм). Оригінальний іконостас, у якому поєднується традиційність і сучасний стиль, спроектував і виготовив настоятель парафії священик Андрій Сех.

У селищі діють храми Московського Патріархату, Римсько-Католицької Церкви, є протестантські громади трьох течій. Однак така конфесійна розмаїтість ні в чому не стояла на перешкоді: серед протестантів були охочі допомагати в реставрації приміщення, настоятель костелу розділив із православними радість престольного свята, прийшло на празник і чимало прихильників УПЦ МП.

Високопреосвященний владика у співслужінні з деканом протоієреєм Іваном Бонисом, о. Андрієм та іншими священослужителями освятив престіл, храм і відправив Божественну Літургію. У проповіді архієрей торкнувся багатьох питань віри і парафіяльного життя. Він, зокрема, сказав: «Апостоли Петро і Павло, ім’я яких носить ваш храм, у чомусь схожі на цю споруду: не один рік провадили зовсім інше життя, та все ж за велінням Всевишнього стали виконувати те, до чого покликані. Ми всі, християни, маємо бути схожими на апостолів, нести у світ нашу віру, засвідчувати православ’я своїми вчинками».

Владика нагородив благословенними грамотами підприємців Віталія Войтюка і Володимира Коренгу за чималу допомогу громаді. Помолитися у Голоби прибули заступники голови районної держадміністрації Олександр Місяць і Борис Андріюк.

13 липня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо