Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЗАГОЮВАТИ РАНИ

Цими днями минає сумна дата: у липні 1943 року в нашому краї настав пік подій, що ввійшли в історію як «волинська трагедія»: масові вбивства цивільних українців і поляків членами польських і українських воєнізованих формувань. І хоча Сейм Польщі нещодавно назвав це етнічною чисткою і геноцидом польського населення, однак сучасні українці й поляки, які нині проживають на Волині, усвідомлюють спільну вину і нехристиянське поводження обох сторін того кривавого конфлікту. Тяжку спадщину стосунків двох народів слід полишити історії, а нині будувати спільне життя двох вільних народів.

Про це, а також про потребу миру між живими й молитви за померлих говорив архієпископ Луцький і Волинський Михаїл у кафедральному соборі Святої Трійці минулої неділі на панахиді по українцях, які загинули на Волині у польсько-українському протистоянні під час Другої світової війни. Її владика відслужив на прохання членів товариств «Холмщина», «Лемківщина» та інших організацій. Наприкінці казання архієрей нагадав слова Тараса Шевченка:

«Ще як були ми козаками,
А унії не чуть було,
Отам-то весело жилось!
Братались з вольними ляхами...»

Нам і нині треба прагнути до мирного, добросусідського життя, як і належить двом християнським слов’янським народам, які розбудовують демократію, і не роз’ятрювати старих ран, а молитися за упокій страждальців, – зазначив високопреосвященний.

Як стало відомо прес-службі єпархії, подібні думки були лейтмотивом проповіді й ординарія Луцької дієцезії Римсько-Католицької Церкви єпископа Маркіяна Трофим’яка на месі-реквіємі 12 липня у кафедральному Петро-Павлівському костелі.

30 липня 2009 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо