Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ОСВЯЧЕНО КАПЛИЦЮ ХОЛМЩАКІВ
(оновлено)

Каплиця (тимчасовий храм) Холмської ікони Божої Матері в Луцьку. Світлина Данила Зінкевича

Майже вся Холмщина і все Підляшшя – українські етнічні території потойбіч Західного Бугу – нині належать Польщі. Внаслідок примусового переселення наприкінці 40-х рр. ХХ ст. холмщаки й підлящуки – вже вкотре за багатостраждальну історію краю – втратили рідні землі. Переважна більшість їх після поневірянь Радянським Союзом оселилися на Волині – «поближче до дому». Тут же, на Волині, опинилась і найбільша святиня їхньої малої батьківщини – чудотворна Холмська ікона Божої Матері. Це і велика святиня всієї Руси-України, адже цей образ – найстаріший і один з найшанованіших у нашій Вітчизні. Оригінал знаходиться на довічному зберіганні в Музеї волинської ікони. Але вихідці із Забужжя, їхні діти й онуки та всі волиняни давно плекали мрію спорудити храм на честь знаменитого образа.

Втілити бажане взялися настоятель парафії Холмської Богоматері в Луцьку протоієрей Михайло Онищук, активісти Товариства «Холмщина» та чимало інших небайдужих. Цього року на Трійцю Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив місце на побудову святині: у сквері навпроти гімназії № 4, де кілька десятиліть тому було кладовище. До речі, ця обставина бентежила деяких ревнителів віри, тож Предстоятель нашої Церкви роз’яснив: зведення церков на місці колишніх цвинтарів – давня православна традиція.

Минуло зовсім небагато часу й ось каплиця (тимчасовий храм) на честь славної ікони – споруджена. Завдячувати цьому треба насамперед значним зусиллям о. Михайла. Для храму виготовлено копію Холмського образа, до нього в спеціальну капсулу покладено часточку оригіналу.

27 вересня, на Воздвиження Хреста Господнього, архієпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив церковцю. Разом із владикою чин освячення, а також Божественну Літургію відправили намісник Замкового монастиря Архангелів ігумен Святополк (Канюка), настоятель та інші священнослужителі.

Тепер тут відправлятимуть Божественну Літургію, акафісти (існує й акафіст Богородиці Холмській), молебні. Тут возноситимуть молитви, служитимуть панахиди, зокрема й по всіх упокоєних на колишньому кладовищі. До слова, у сквері є символічні могили героям Української Народної Республіки, яких було тут поховано.

А невдовзі, дасть Бог, громада розпочне споруджувати повноцінний величний храм.

28 вересня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо