Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПАCХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
преосвященнійшого Михаїла, єпископа Луцького і Волинського
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним єпархії

Христос воскрес!

Дорогі брати і сестри!

«Чого шукаєте Живого між мертвими?
Нема Його тут, Він воскрес!» (Лк. 24, 5-6).

Воскресіння ХристовеРадісним тремтінням наповнює нас ця хвилююча новина, яку найперше від ангела почули жінки-мироносиці, прийшовши за юдейським звичаєм помазати миром тіло померлого Ісуса. «Підіть швидше, скажіть ученикам Його, що Він воскрес з мертвих...» І від печери Гробу Господнього рушили вони у світ, аби з кожним поділитися цією ангельською звісткою. Пригадаймо ці слова тепер, коли ми прямуємо до храму, щоб пережити радість Великоднього свята.

Пасха – це споконвіку світле свято для православних людей. Пасха – це торжество життя, яке святкує перемогу над смертю. Свято Пасхи Христової є святом миру і християнської любові. Що ж означає наше пасхальне цілування як не торжество миру і любові?! Адже неможливо не помітити, як взаємні привітання в ці дні звеселяють наші серця, зближують нас, наповнюють наші серця святою любов’ю до Воскреслого Господа Ісуса Христа, Спасителя нашого, оскільки істина воскресіння Христового є наріжним каменем нашого воскресіння з мертвих і життя вічного.

Воскресіння Христове є джерелом і основою нашої віри, надії і любові. Воно дає нам наснаги, надихає нас на нове християнське життя. У час смутку і скорботи, коли ми переживаємо смерть наших близьких, Воскресіння Христове вселяє в наші серця велику надію. Воно дає нам бадьорість і силу, щоб перемагати сум і журбу. «Де твоє жало, смерте? Де твоя перемога, пекло?» – знову піднесено запитуємо ми словами святителя Іоана Золотоустого. Темна влада страху й насильства виявляється примарною перед світлом Воскреслого Сонця правди.

Воскресіння Христове єднає живих і померлих в одну сім’ю і спонукає нас боротися з гріхом. Воно навчає нас бачити в людині брата, образ і подобу Божу, надихає  нас на боротьбу з неправдою, на прагнення побожного життя, моральної чистоти і святості.

Дорогі брати і сестри! Усі ми переконані в тому, що в Україні потрібна єдина Українська Помісна Православна Церква. Вона потрібна не стільки для буття самої Церкви, скільки для буття нашої держави. Місія Церкви – вести народ до спасіння, до вічного життя. Історія довела, що Церква в будь-яких умовах і системах існувала й існує, бо Господь сказав: «Я збудую Церкву Мою і врата пекла не здолають її» (Мф. 16, 18). Київський Патріархат протягом усього часу свого становлення не переставав працювати над розбудовою Помісної Церкви. Як в особі свого предстоятеля, так і вищих  своїх ієрархів Київський Патріархат при кожній нагоді робив кроки назустріч як УПЦ Московського Патріархату, так і Українській Автокефальній Православній Церкві.

Ми – українці, ми – всі патріоти, і не потрібно нас ділити, бо розділення вигідно лиш нашим супротивникам. Єднаймося, і цим зміцнимо українську церкву. А якщо до Помісної Української Церкви ще будуть приєднуватися парафії Московського Патріархату, то ми станемо Єдиною Церквою в Україні. І це буде однією із запорук визнання нашої церкви. А визнання Української Помісної Православної Церкви - це гарантія незалежності Української держави. Ми переможемо, тому що Бог благословив бути Україні незалежною державою. Він же благословляє і зміцнює Своєю Божественною силою і Помісну Українську Православну Церкву – Київський Патріархат.

Дорогі брати і сестри! Воскресіння Христове є вінцем усіх попередніх звершень Господа, оскільки Господь є Головою Церкви, Початком і Первістком із мертвих. «Бо якщо ми з’єднані з Ним подобою смерти Його, то повинні бути з’єднанні і подобою воскресіння... знаючи, що Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає» (Рим. 6, 5-9). Тож втішаймося цим святом над святами і торжеством над торжествами та входьмо у радість воскреслого Господа.

Цього радісного пасхального дня від усієї душі вітаю всіх вас зі святом Воскресіння Христового. Бажаю всім вам міцного здоров’я, духовного вдосконалення і благословення Божого на всі ваші добрі наміри.

Щиро вітаю голову Волинської обласної державної адміністрації Володимира Бондаря, голову Волинської обласної Ради і депутатський корпус, луцького міського голову Богдана Шибу, голів районних державних адміністрацій, міських і селищних Рад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю мудрості, терпіння і допомоги Божої у вашому нелегкому, але надзвичайно відповідальному служінні своєму народові.

Нехай воскреслий Христос зміцнить усіх нас у надії на перемогу добра над злом, життя над смертю, правди над неправдою і подасть нам Свою всесильну поміч. Тож благодать Божа нехай завжди буде з вами, а воскреслий Господь усіх помилує і спасе, відкривши людям двері духовного оновлення - до Царства Небесного і вічного життя.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

17 квітня 2006 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо