Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЗАВЕРШЕНО ВЕЛИКУ РОБОТУ

Під час презентації відреставрованої Холмської чудотворної ікони Богородиці. Світлина Леоніда Максимова

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл та канцлер протоієрей Микола Цап побували в Музеї волинської ікони, де взяли участь у презентаційній академії з нагоди завершення реставрації Холмського чудотворного образа Богородиці.

Це одна з найдавніших у світі богородичних ікон (кінець ХІ ст.), що шанується і православними, і католиками. Разом з тим, це найдавніший образ у нашій країні. Він був серед найбільших святинь Київської Русі, з ХІІІ ст. перебував у Холмі – столиці Волинсько-Галицького князівства. Його подальша доля, як і вся історія Холмщини та цілої України, сповнена трагізму: образ неодноразово зникав і віднаходився, нищився і відновлювався. Ікона прославилась численними чудесами, перше з яких фіксується під 1240 роком, останнє – нашими днями. У XVII ст. уніатський єпископ Яків Суша уклав книгу «Фенікс...» (три видання), у якій виклав понад сімсот чудес, що сталися за посередництвом Холмської Богородиці. Пресвятій Діві на честь цього образа складено особливі служби – акафісти (останній 2005 року), кожен рік 21 вересня проходять велелюдні прощі.

У повоєнний час ікона таємно зберігалася в родині православного священика Гавриїла Коробчука і передана його дочкою Надією Горлицькою на вічне зберігання до музею. П’ятнадцять років над цим дуже пошкодженим образом працював реставратор Анатолій Квасюк, спершу потайки, на квартирі, а згодом у музейній майстерні. Численні жертводавці, зокрема громадські організації та Церкви, багато допомагали йому в цій висококваліфікованій подвижницькій роботі. І ось реставрацію Холмського чудотворного образа повністю завершено.

На презентацію відродженої реліквії прибули численні фахівці з сакрального мистецтва, церковні й державні достойники. Владика Михаїл виголосив подячне слово всім, хто був причетний до такої великої праці, вручив благословенні грамоти деяким меценатам цієї справи: голові облдержадміністрації Миколі Романюку, начальникові обласного управління культури Володимирові Лисюку, директору краєзнавчого музею Анатолієві Силюку, а також завідувачці Музею волинської ікони Тетяні Єлісєєвій, усьому колективу цього закладу. Анатолія Квасюка ж Київський Патріархат нагородив орденом Архістратига Михаїла.

Відтепер оригінал чудотворної Холмської ікони Богородиці з Дитятком постійно експонується в окремому залі музею, до нього приходять і шанувальники мистецтва, і богомільці, священнослужителі тут відправляють окремі служби.

03 грудня 2009 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо