Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ДО ТВАРИН – ПО-ХРИСТИЯНСЬКИ

Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл дає інтерв’ю телекомпанії «Аверс» із приводу самовільного знищення бродячих тварин. Світлина протоієрея Віталія Собка

Сьогодні архієпископ Луцький і Волинський Михаїл дав інтерв’ю телекомпанії «Аверс» із приводу самовільного знищення бродячих тварин. Проблема ця справді набула несподіваної гостроти, бо численні зграї здичавілих собак стали загрожувати здоров’ю городян, особливо дітей. Засоби масової інформації наповнені розповідями про покуси і малюків, і дорослих скаженими псами. Тож деякі лучани, не чекаючи, доки міська влада «розкачається», взялися за наведення порядку самі.

Проти цього запротестували «зелені», що й зрозуміло. Разом з тим, боротьба за права тварин стала невід’ємною ознакою західного лібералізму. Знаючи надмірності сучасної демократії, що потрохи докочуються і до України, важливо чітко висловити думку Православної Церкви не тільки, скажімо, щодо евтаназії чи мужолозтва, а й щодо прав тварин.

Із цього питання владика, зокрема, нагадав Господні слова з біблійної Книги Буття: «...і владарюйте над рибами морськими [і над звірами,] і над птахами небесними, [і над усякою худобою, і над усією землею,] і над усякою твариною, що плазує по землі».

Проте влада над природою і зобов’язує. Як писав Сент-Екзюпері, ми відповідаємо за тих, кого приручили. Тому високопреосвященний закликав кожного християнина добре подумати, перш ніж заводити домашніх улюбленців. Але вже завівши – належить піклуватися про них до їхньої природної смерті. Якщо ж із якихось причин «брати наші менші» усе-таки лишилися без хазяїна, громадяни не мають переймати на себе роль гицелів. Міська влада повинна подбати про порядок: створювати притулки для бродячих тварин, стерилізувати їх тощо.

Разом з тим архієрей наголосив, що людяне ставлення слід проявляти насамперед до людей. Заповідь «Не вбий!» стосується не тварин, а людей, і її порушення – куди більша проблема. Любов до тварин не повинна переходити розумні межі. Бо трапляється, що піклування про «чотирилапого друга» перетворюється мало не в ідолопоклонство. Деякі молоді подружжя не бажають народжувати дітей, а заводять собаку. Ось це по-справжньому недобре, зазначив архієпископ Михаїл.

19 лютого 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо