Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

«ДІЄ І БУДЕ ДІЯТИ»

Храмовий празник кафедрального собору Святої Трійці в Луцьку, який очолив Патріарх Філарет. Світлина Ярослава Близнюка

Сьогодні Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив храмовий празник кафедрального собору Святої Трійці в Луцьку. Під час Божественної Літургії та хресного ходу навколо головної святині єпархії з ним співслужили: архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, єпископи Кіровоградський і Голованівський Марк та Вінницький і Брацлавський Онуфрій, канцлер протоієрей Микола Цап, декани єпархії, намісники монастирів й інші священнослужителі. Разом з тисячами вірян молилися голова облради Анатолій Грицюк та луцький міський голова Богдан Шиба. Відправу транслювала в прямому ефірі Волинська держтелерадіокомпанія з повтором увечері.

Вітаючи волинян зі святом, Святійший виголосив проповідь про День Святого Духа, а саме як Його дія перероджувала людей у минулому та сьогодні. Ми помітимо явне переродження апостолів, коли на них зійшла благодать Святого Духа. Страх змінився на безстрашність, і учні Христові перед багатотисячним натовпом стали проповідувати різними мовами про воскресіння Ісуса. Сила слова апостолів перемогла силу слова філософів. А візьмімо до прикладу вчинок блудниці, – продовжив Первоієрарх. – Вона, щиро розкаявшись, сльозами своїми омиває ноги Ісуса Христа. В ту мить на неї сходить благодать Святого Духа, і вона очищується від усіх гріхів.

За словами Його Святості, благодать Святого Духа необхідна й для володіння даром віри. Бо лише завдяки міцній вірі людина здатна повірити в чудо. Так, як язичники колись, увірувавши в чудеса Христові, навернулись до істинного, православного вчення, так і ми тепер не повинні думати, що чудес нема, вони є поруч нас, лиш потрібно озирнутися довкола. Скільки зцілень духовних і фізичних відбувається й нині! Перед образом Почаївської Божої Матері, перед мощами великомучениці Варвари тощо. А скільки людей виліковуються від здавалося б невиліковних недуг по вірі їхній, на превеликий подив лікарів.

Проте часто так буває, наголосив Святійший владика, коли людина сама свідомо відкидає благодать Святого Духа. Таке трапляється саме тоді, коли вона ще у серці своєму має хиткі, лихі сумніви: сказати неправду чи ні, впасти в блуд чи не варто, привласнити чуже чи ні. Власне, у той момент, коли людина погоджується на цю спокусу, вона й скоює гріх, тим самим відштовхуючи дію Святого Духа. Щоб наповнитися Божественною благодаттю, людина повинна сама потрудитися над собою, над своїми вчинками.

Насамкінець Патріарх Філарет нагадав усім, що «святкуючи зішестя Святого Духа на апостолів, потрібно дивитися на це не тільки як на давноминулу подію, а як на подію, яка діє і буде діяти до кінця віку».

24 травня 2010 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо