Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПРЯМІ ЗАПИТАННЯ – ПРЯМІ ВІДПОВІДІ

Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ)
21–25 червня Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ) проводила веб-конференцію з архієпископом Луцьким і Волинським Михаїлом «Українське Православ’я: волинський досвід». Користувачі інтернету, підписуючись як хто бажав, ставили запитання владиці, а він у міру їх надходження відписував відповіді.

Охочі запитувати були люди різні й запитання були дуже несхожі. Чимало з них, вочевидь, щиро переймаються нинішнім станом Православ’я в Україні. Наприклад: «Ваше Високопресвященство, як на Вашу думку, чи не зникне духовність у душах нинішнього молодого покоління, яке й без того досить байдужe до релігії, у зв’язку з розділенням Української Православної Церкви?» Відповідь: «Я можу говорити про Волинську область та єпархію, якою керую. Звісно, розділення негативно впливає на людей, які спостерігають за життям Церкви, і частину це відштовхує. Люди, які прийшли в храм молитись і чують про політику, цей храм покидають. Якщо ми будемо багато говорити про те, що не належить говорити в храмі, не про віру, спасіння, молитву, покаяння, то людям не буде цікавий такий храм, а можливо, й конфесія».

«Владико, як складаються Ваші відносини з УПЦ МП на Волині? Чи щось змінилося після минулорічного візиту Патріарха Кирила?» – «Стосунки між нашими єпархіями динамічно покращуються. Хоча є чимало негативних, спірних моментів, але все-таки крок за кроком знаходимо порозуміння. В нас немає таких гострих питань, які поглиблюють розділення. Є непорозуміння в деяких питаннях, але ми шукаємо вихід. Приїзд Патріарха Кирила на Волинь стан погіршив, бо, втручаючись у церковні справи, він нас роз’єднує, а не об’єднує...»

Були й запитання «з підковиркою»: «Владико, кажуть Ви прагнете стати наступним Патріархом. Якщо це так, то якою бачите УПЦ КП під Вашим правлінням? Що потрібно змінювати чи вдосконалювати в Церкві, щоб вона краще виконувала свою місію?» – «Дякувати Богу, Патріарх при доброму здоров'ї і нехай Господь благословить йому ще багато років керувати нашою Церквою. А що стосується бачення Церкви на майбутнє, то те, що ми робимо у Волинській єпархії, той напрям діяльності і є відповідь на Ваше запитання».

Запитували про своє: «Якщо ми з дружиною вінчались, але зараз розвелись, яким чином можно отримати церковне розвінчання?» Владика відповів так: «Церковне розлучення допускається у випадку: нерозкаяної подружньої зради; коли один із подружжя до Вінчання приховав неможливість мати дітей або інші хвороби, які перешкоджають сімейному життю; коли поведінка чоловіка загрожує життю дружини (нап’ється і б’є її) чи навпаки. Розглядає Церква й інші важливі причини, чому прохач звертається про розірвання Шлюбу і має намір одружитися вдруге. З проханням про церковне розлучення Вам треба звернутися до місцевого єпархіального архієрея».

Були запитання ділові: «Я кореспондент журналу „Білоруська Автокефалія“, живу в Ратно. Відомо, що на Волині (особливо біля кордону з Білоруссю) проживає багато етнічних білорусів. Під час перепису багато хто з них визначив своєю рідною мовою білоруську. Вони мають потребу в богослужінні рідною мовою... Чи готова УПЦ КП і Ви як єпархіальний архієрей піти назустріч білорусам, які від віку живуть на Волині?» На це архієрей відповів: «Ми контактуємо з білорусами, їхні представники навчаються у Волинській духовній семінарії. У нашій Церкві визначено: якщо більшість мирян певної парафії бажають використовувати за Богослужінням не українську мову, а будь-яку іншу, – мають на це право. Коли я очолював Чернігівську єпархію, був саме такий випадок. Звернулися представники білоруської громади з проханням відправляти білоруською мовою і одержали благословіння. Відтоді щонеділі там служили дві Літургії – українцям і білорусам. Отож із цим проблем немає. Чекаю Вас у Луцьку й обговоримо це питання в практичній площині».

А загалом веб-конференція пройшла зацікавлено, було видно її націленість на покращення справ у духовній сфері. Її можна узагальнити таком запитанням і такою відповіддю: «Високопреосвященніший владико, скажіть, будь ласка, як Ви бачите подальший розвиток своєї єпархії? Які є пріоритети, можливо, щось занедбано і що потребує особливої уваги? Які „родзинки“ мають стати візитною карткою православної Волині? Чи не плануєте розвивати релігійний туризм і паломництво в регіоні?» – «Усе дуже просто. Молитись і працювати, проповідуючи Слово Боже. Молитись і працювати над усіма без винятку напрямками церковного служіння й усіма відповідними засобами».

Увесь текст веб-конференції – на РІСУ або ось тут. До речі, розміщенням цієї публікації на нашому сайті ми відкриваємо на ньому новий розділ: «Передруки».
28 червня 2010 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо