Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

НОВИМИ БАРВАМИ

Галицький академічний камерний хор виконує твір «Літургія № 1» Лесі Дичко в луцькому кафедральному соборі Святої Трійці. Світлина інформаційної служби єпархії
Минулої неділі чимало парафіян кафедрального Троїцького собору надовго затрималися в храмі після Служби Божої. Цього дня архієпископ Луцький і Волинський Михаїл представив їм Галицький академічний камерний хор із міста Львова (керівник – народний артист України Василь Яциняк). Знамениті співаки виконали Літургію № 1 – твір видатної композиторки Лесі Дичко, народної артистки України, лауреата Шевченківської премії. Написано її на канонічний текст, але сучасною, не в усьому звичною музичною мовою. Разом з тим це мова, достойна бути вимовленою й почутою в православному храмі. Цей твір – перлина духовної музики наших часів.

Після виступу колективу Леся Дичко розповіла присутнім, що спочатку написала цю Літургію для однорідного хору. В 1990 році вона вперше прозвучала у київському соборі Святого Володимира з благословення тодішнього предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Філарета. Згодом композиторка написала нову редакцію – для мішаного складу. Виконання у Троїцькому соборі Луцька з благословення архієпископа Михаїла стало першим виконанням цієї версії у храмі.

Щирим «Спаси, Господи!» нагородили вдячні слухачі хористів і авторку. Владика Михаїл вручив їм благословенні грамоти.

Того ж дня в Палаці культури Луцька відбувся завершальний концерт П’ятого Всеукраїнського конкурсу хорового мистецтва імені Лесі Українки. На прохання високопреосвященного в урочистості взяв участь єпископ Дніпропетровський і Павлоградський Симеон, який від імені нашого архієрея вручив славнозвісній українській композиторці Лесі Дичко ювілейну медаль, яку випустили до 20-річчя хору «Оранта». Звертаючись до пані Лесі, владика Симеон підкреслив, що найголовніша відзнака для неї – у Бога, для Церкви ж найважливішим є її духовне зростання, яке простежується в усій її творчості.
04 березня 2011 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо