Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ПРИПИНІТЬ БЕЗЗАКОННЯ!

Храм Успіння Пресвятої Богородиці в с. Старий Чорторийськ Маневицького дек. Світлина інформаційної служби єпархії

Учора Волинська обласна рада підтримала депутатський запит протоієрея Віталія Собка до прокурора області з вимогою перевірити законність одного з рішень Старочорторийської сільської ради Маневицького району і вжити відповідні заходи.

У запиті, зокрема, йдеться, що парафія Успіння Пресвятої Богородиці в Старому Чорторийську з 2009 року звертається до сільради з проханням надати в постійне користування земельну ділянку для обслуговування храму. Однак кожного разу одержує відмову. В останньому рішенні з цього приводу клопотання відхилено з посиланням на те, що «ці землі відносяться до Національного реєстру пам’яток культурної спадщини, є пам’яткою археології, тому не підлягають наданню у власність чи користування». Проте, згідно зі ст. 54 Земельного кодексу, землі історико-культурного призначення – заповідники, городища, кургани – «можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності». Згідно зі ст. 92 цього ж Кодексу право постійного користування земельної ділянки державної та комунальної власності мають законно зареєстровані релігійні організації виключно для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для їх діяльності. Ст. 17 Закону «Про охорону культурної спадщини» містить вимогу про перебування пам’яток археології виключно у державній власності. Однак заборони на передачу такої землі в користування немає.

Таким чином, сільрада довільно розширила зміст ст. 17 та незаконно протлумачила його на шкоду релігійній громаді. Порушено ст. 35 Конституції України, яка забезпечує право безперешкодно відправляти релігійні культи і ритуальні обряди.

Але й це ще не все. Сільська рада, виявляється, сповідує подвійні стандарти. На тому ж городищі розміщено споруду костелу монастиря домініканців, що перебуває в користуванні релігійної організації УПЦ (МП), яка отримала тут землю в постійне користування. Отже, сільрадою порушено ще й вимоги Закону «Про свободу совісті та релігійні організації»: «Встановлення будь-яких переваг або обмежень віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається» (ч. 5 ст. 5).

07 березня 2012 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо