Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

УКРАЇНЦІ ПАМ’ЯТАЮТЬ

Меморіальна дошка на честь митрополита Іларіона (Огієнка) в Луцьку. Світлина з сайта Volynnews.com

Цього року відзначаємо 130-ліття з дня народження і 40-ліття із дня впокоєння митрополита Іларіона (у миру Івана Огієнка) – видатного громадсько-релігійного діяча, науковця, перекладача Біблії, який у воєнні часи був архієреєм Холмської єпархії. Цій даті присвячено низку заходів різних установ. Зокрема, 17 січня під час урочистої академії в ім’я професора І. Огієнка, що відбулась у Волинському національному університеті ім. Лесі Українки, було відкрито меморіальну дошку на будівлі історичного факультету – на причілкові, що виходить на вулицю Огієнка. Її створено за почином Товариства «Холмщина», за сприяння державної влади.

25 березня дошку освятив настоятель луцької парафії Холмської ікони Пресвятої Богородиці протоієрей Михайло Онищук, який здійснює духовну опіку Товариства. Він зазначив, що вихідці з Холмщини й Підляшшя чинять благородну справу, не даючи згаснути пам’яті про цю частину Батьківщини. Однак зробив зауваження, що ініціатори й виконавці не порадилися зі священиком, беручись до такої відповідальної та недешевої справи. Тож твір вийшов не зовсім вдалим: напис говорить про митрополита, проте зображений він ще як мирянин. Але ж українці Забужжя вшановують цією дошкою насамперед духовного провідника, а не лише світського науковця.

Того ж дня на Міському меморіалі біля пам’ятного знака українцям, депортованим із території теперішньої Польщі, відбулося віче скорботи. На ньому о. Михайло висловив присутнім представникам влади пропозицію: спорудити поруч зі стелою спалених сіл Волині стелу українських сіл, знищених під час сумнозвісної акції «Вісла».

27 березня 2012 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо