Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Єпархія у 2012-му

У єпархії під головуванням митрополита Луцького і Волинського Михаїла відбулися звітні збори всіх деканатів. Священнослужителі подавали звіти про своє служіння, діяльність парафії протягом минулого року, брали участь в обговоренні актуальних питань церковного життя, ділилися досвідом, приймали певні рекомендації.

З цієї нагоди інформаційна служба єпархії звернулася до владики Михаїла з проханням підсумувати діяльність єпархії торік. Висловлючи задоволення загальним розвитком Київського Патріархату на Волині, високопреосвященний зазначив: праця священиків і мирян на Божій ниві – це насамперед численні Богослужіння, які належить відправляти у кожному храмі згідно з церковним уставом.

Якщо говорити про події, які можна назвати знаковими в 2012-му, то насамперед слід згадати заходи, спрямовані на те, щоб краяни не забували свого славного й трагічного минулого, належно вшановували видатних земляків. З цим пов’язано три події.

Перша – освячення нового храму на честь новомучеників та сповідників, які в Україні та в інших землях у ХХ столітті за Христа і православну віру постраждали. Цю церкву відкрито в луцькому Замковому чоловічому монастирі Архангелів. 1941 року тут, у цих стінах тоді Луцької тюрми енкаведисти розстріляли тисячі людей.

Друга – відкриття парафіяльного музею в підземеллі храму Святої Трійці с. Тростянець Ківерецького деканату. Поряд зі старим церковним начинням тут містяться належно поховані останки закатованих людей, виявлені раніше під час реставраційних робіт.

Третя – Музей історії Луцького Хрестовоздвиженського братства XVII–XXI століть став відділом Волинського краєзнавчого музею. Таке рішення прийняла обласна рада, щоб належно зберігати й експонувати зібране з нашої минувшини.

Хеврон і Сусіта – ці міста Палестини та Ізраїлю вперше відвідала прочанська група, організована паломницьким центром єпархії «Осанна». В околицях Хеврона богомільці вознесли молитви у місці, де, згідно з переказами, патріархові Аврааму явилася Пресвята Трійця – біля славнозвісного мамврійського дуба. Місто Сусіта, яке у ранньому середньовіччі було важливим християнським центром, остаточно знищене землетрусом 749 року. Останнім часом у ході розкопок тут знайдено руїни візантійських церков.

Колядки і щедрівки у виконанні мало відомих загалу церковних творчих колективів уперше зафіксовано на відеодиску «Нова радість стала!». Запис здійснила обласна держтелерадіокомпанія у кафедральному соборі Святої Трійці.

Відділ організації благодійності та соціального служіння єпархії вперше провів низку доброчинних проектів й активізував залучення до них користувачів соціальних мереж інтернету. Цю можливіть, а також інші засоби поширення інформації почав використовувати і видавничий відділ «Ключі», пропагуючи читання духовної літератури.

Загалом у 2012 році: штат єпархії збільшився на 11 священнослужителів, утворено 5 нових парафій, освячено 18 новозбудованих храмів і каплиць, розпочато спорудження ще 4-х.

Станом на 31 грудня 2012 року Волинська єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату нараховувала: 353 парафії, об’єднаних у 22 деканати, 302 священнослужителі, 5 монастирів, 2 скити, 2 братства.

19 березня 2013 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо