Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Невсипущий псалтир

Волинська православна богословська академія (ВПБА) вперше розпочала читання Невсипущого Псалтиря з поминанням імен за здоров’я і за упокій. Студенти творять молитву цілодобово (за чергою, по дві години кожен) в академічному храмі Всіх святих землі волинської.

Псалтир безперервно читатиметься двічі на рік: у час Великого та Різдвяного постів. А по всій єпархії бажаючі зможуть передати пом’яники або поминальні записки на ці читання через свічниць у себе на парафії. Подати записані імена можна й безпосередньо у навчальному корпусі академії за адресою: м. Луцьк, Градний узвіз, 5.

Особливістю цього чину є те, що записані імена поминають щодоби по кілька разів протягом посту. І кожен мирянин може увійти в академічну церкву та помолитися разом із четцями.

Чому це запроваджується саме в духовному навчальному закладі, а не на парафіях чи в монастирях? Як розповів інформаційній службі єпархії ректор протоієрей Ігор Швець, безперестанна молитва вимагає залучення багатьох учасників, що дуже складно в умовах церковних громад чи в обителі з малою кількістю монахів. В академії це можна зробити, і тому миряни мають нагоду скористатися таким потужним духовним засобом заради живих і спочилих, які потребують молитовної підтримки.

Згідно з переказами, засновником читання Неусипного Псалтиря вважається преподобний Олександр Константинопольський (IV–V ст.), настоятель обителі «Невсипущих» неподалік річки Євфрат (Західна Азія). Святий ігумен Олександр захотів установити в новій обителі безперервне славослів’я Господу. Три роки молився праведник, щоб Бог відкрив йому Свою волю. Отримавши одкровення, він упровадив у монастирі наступний порядок: усіх ченців було розділено на 24 молитовні варти. Змінюючись щогодини, день і ніч вони співали на два лики псалми Давидові, перериваючись лише на час звершення богослужіння.

Обителі невсипущих поставали і в інших краях, тож цей богослужбовий чин зберігся до наших днів.

Читання Псалтиря – молитва найбільшої сили. Преподобний Амвросій Оптинський казав: «На власному досвіді побачиш, яка велика сила богонатхненних слів псалмів... І молитва завжди сильніша словами псалмів, ніж нашими власними».

У багатьох місцях є благочестивий звичай читання Псалтиря поєднувати з подаванням милостині. Такий вид безперервної молитви за живих і померлих має небачену силу, бо привертає Божу благодать, яка і демонів розтрощує, і серця пом’якшує, і допомагає в боротьбі з пристрастями. Як говорить святитель Василій Великий писав: «Псалом – тиша для душ; він заспокоює бунтівні й нестримні помисли; він пом’якшує дратівливість душі й уціломудрює нестриманих. Псалом – посередник дружби, єднання розпорошених, примирення ворожнечі».

26 березня 2013 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо