Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

На Помісному Соборі

27 червня 2013 р. Делегати Помісного Собору від Волинської єпархії. Світлина з архіву священика Василя Фурмана

26 червня митрополит Луцький і Волинський Михаїл був учасником Архієрейського Собору в Києві, який затвердив проекти програми, порядку денного, регламенту, робочих органів Помісного Собору та їх персональний склад, а також одноголосно схвалив запропоновану Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом нову редакцію Статуту про управління Церквою. Про це йдеться на офіційному сайті Cerkva.info.

Помісний Собор відкрився 27 червня після Божественної Літургії та молебню в Михайлівському соборі. У його роботі крім владики Михаїла взяли участь: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Ігор Швець, декан монастирів єпархії і намісник монастиря Святителя Миколая Чудотворця в с. Жидичин Ківерецького деканату ігумен Константин (Марченко), маневицький декан протоієрей Андрій Закидальський, намісник Замкового монастиря Архангелів у Луцьку ігумен Святополк (Канюка), помічник ковельського районного декана священик Василь Фурман, намісниця володимирського монастиря Різдва Христового ігуменя Марія (Ігнатенко), працівники Управління єпархії (духовної консисторії) Любов Горай та Ольга Кисельова.

Згідно зі змінами в Статут про управління Церквою, які вніс Помісний Собор, введено нову посаду – намісника Патріарха, який автоматично стане місцеблюстителем патріаршого престолу в разі смерті глави Київського Патріархату або якщо Патріарх не зможе виконувати свої обов’язки. Однак це нововведення не визначає особи нового Патріарха, адже його буде обирати Помісний Собор на альтернативній основі.

Також здійснено кілька канонізацій: благовірного князя Оскольда, за якого сталося т. зв. перше хрещення Русі, – для загальноцерковного шанування, благовірного князя Володимира Васильковича та мученика Данила Братковського – для місцевого шанування у Волинському краї.

Прийнято й інші соборні документи: Послання до пастви, листи до керівництва України, до Вселенського Патріарха Варфоломія і Предстоятелів інших Помісних Церков та Декларацію «Про негативне ставлення до гріха содомії (гомосексуалізму), його пропаганди у суспільстві і так званих одностатевих шлюбів».

28 червня Архієрейський Собор, учасником якого серед інших був митрополит Михаїл, призначив Патріаршим намісником архієпископа Переяслав-Хмельницького і Бориспільського Єпифанія з титулом «Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський» та піднесенням у сан митрополита. Також обрано новий склад постійних членів Священного Синоду, Вищої Церковної Ради й висловлено занепокоєння подіями в УПЦ (Московського Патріархату), які загрожують ліквідацією її незалежності в управлінні.

29 червня 2013 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо