Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

На виклики сучасності (додано відео)

3 червня 2014 р. Учасники міжнародної науково-практичної конференції у Волинській православній богословській академії. Світлина інформаційної служби єпархії

Волинська православна богословська академія (ВПБА) провела міжнародну науково-практичну конференцію на тему «Православна Церква в сучасному суспільстві: проблеми та перспективи». Священнослужителі, науковці спробували розкрити роль і місце Православ’я в складному для України часі та запропонувати свій внесок у побудову форм і моделей церковно-суспільних відносин.

Учасниками заходу, зокрема, були: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор ВПБА протоієрей Володимир Вакін, ректор Ужгородської української богословської академії УПЦ (Московського Патріархату) та інших вишів архімандрит Віктор (Бедь), професор Київської православної богословської академії Ірина Преловська, генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи, доктор габілітований, керівник кафедри наук права Люблінського католицького університету Йоана-Павла ІІ Ельжбета Щот, декан історичного факультету Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (СНУ) Анатолій Шваб, директори обласних бібліотек: державної універсальної наукової імені Олени Пчілки Людмила Стасюк та для юнацтва Марія Мах, викладачі ВПБА та СНУ, студенти.

Захід розпочався із вшанування хвилиною мовчання Богдана Шлемкевича,  випускника академії, який загинув у воєнних діях на Сході України. Пленарне засідання розпочалось у Свято-Василівському жіночому монастирі (поруч із кафедральним собором Святої Трійці). Тож отець ректор у вступному слові, розповівши про історію цієї будівлі, перебування в ній різних не лише церковних, а і світських організацій, зазначив: «Саме від того, як ми відреагуємо на проблеми сучасності, буде залежати, кому в майбутньому належатиме це приміщення і яку функцію та місію воно буде нести...». Також ректор ВПБА сказав: конференція має показати, як повинні будуватися відносини на рівні «Церква–держава–суспільство», на відміну від Російської Церкви, де модель стосунків обмежується формулою «Церква–держава».

Митрополит у вступному слові зазначив, що ми хоч і не маємо великих технічних здобутків, але Україна «на шляху до Європи» має велику віру, душевний склад, який формувався на православних традиціях. Кожен повинен усвідомити, що нам себе слід показати європейському суспільству як належить віруючим людям. Також, зазначаючи про вихід священичого служіння на новий рівень, коли священик стає не «требовиконавцем», а проповідником та духівником, архієрей поставив одним із головних завдань конференції – визначити поведінку священнослужителя в сучасному суспільстві.

Архімандрит Віктор (Бедь) поділився наболілими роздумами щодо сучасного  розділення Православ’я в Україні та потребою в об’єднанні. Зокрема, він висловив думку, що 23 роки тому, під час відродження державності, відродження та об'єднання Церкви було б важким через присутність усієї комуністично-атеїстичної номенклатури на державних посадах. А нині потрібно «виробити механізм об'єднання навколо Православ'я, не дорікаючи і не виколюючи один одному очі, та взяти за основу віруючий український народ, який потребує цієї єдності».  Промовець прийшов до висновку: «Якщо не матимемо єдності духовної та церковної, то не матимемо єдності територіальної та національної».

У ході наукового зібрання розглянуто такі проблеми: соціальне служіння Православної Церкви, церковна благодійність, співпраця Церкви з науково-освітніми закладами, церковна діяльність у сучасному інформаційному просторі, духовно-оздоровчий аспект діяльності Церкви в медичній сфері, сучасна модель церковно-державних відносин, досвід співпраці Православної Церкви з військовослужбовцями та правоохоронними органами, роль пастиря у сфері паліативної допомоги, діяльність священнослужителя в пенітенціарних установах.

На завершення, після обговорення проблем у формі секційних занять, прийнято резолюцію, в якій окремими тезами зі статей учасників конференції сформовано висновок (своєрідна новинка вишу) про діяльність Церкви в сучасному світі, перехід на більш тісну співпрацю з державними, освітніми, культурними, медичними та іншими закладами. Також розглядалось позиціонування Церкви в інформаційному полі та перспективи такої діяльності.

За матеріалами конференції видано збірник, який можна придбати у ВПБА за адресою: Луцьк, Градний узвіз, 5. Наклад 500 примірників.

05 червня 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо