Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

ЛИПИНСЬКИЙ ОБ’ЄДНУЄ

19 квітня 2007 р.

Єпископ Михаїл виголошує слово під час панахиди по В’ячеславу Липинському в с. Затурці Локачинського деканату. Світлина прот. Віталія СобкаВолинь вшановує славетного земляка – В’ячеслава Липинського, видатного українського історика, політолога і дипломата, філософа і релігієзнавця, автора теорії еліт у розвитку суспільства, одного з найоригінальніших мислителів ХХ століття. Нині виповнюється 125 років з дня його народження.

У рамках багатоденних урочистих заходів 17 квітня в селі Затурці Локачинського деканату, на батьківщині В. Липинського, відбулась панахида, яку очолив єпископ Луцький і Волинський Михаїл. З ним співслужили декан кафедрального собору Святої Трійці протоієрей Володимир Подолець, локачинський декан протоієрей Ігор Дружинець, настоятель місцевої парафії Преподобної Параскеви Сербської священик Василь Кравець, інші священнослужителі. Також, у цьому поминальному Богослужінні взяли участь єпископ РКЦ Маркіян Трофим’як зі священиками, протопресвітер УГКЦ по Волинській і Рівненській областях о. Роман Бегей та духовенство УПЦ Московського Патріархату. На велелюдну панахиду зібралися й миряни – представники обласної та місцевої влади, місцеві жителі, гості з Луцька і з-за кордону.

Владика Михаїл виголосив проповідь, на якій, зокрема, сказав: «Він любив цей край, Україну, більше, ніж усі принади цього світу, він працював задля Батьківщини, він міркував, що потрібно робити, аби Україна була побожною і заможною. Дякуємо Богові, що настали часи, про які мріяв приснопам’ятний брат В’ячеслав, але його ідеї й досі актуальні, тож ми їх маємо і вивчати, і використовувати».

Того ж дня в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка відбулась урочиста академія «В’ячеслав Липинський – аристократ духу». Виступаючи на ній зі словом, преосвященний зазначив: «Поляк родом, аристократ, римо-католик за сповіданням став переконаним патріотом України, відданим борцем за її незалежність, ідеологом нової України, яка розбудовується лише тепер, на наших очах і нашими руками. Ми будуємо храми, будуємо Єдину Українську Православну Церкву, де гуртуються для молитви, де підбадьорюється дух кожного і єднається нація. Християнська Україна, українська Україна була ідеалом Липинського».

18 квітня у V Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми розвитку суспільства: історична спадщина, реалії та виклики XXI століття» (у рамках «Десятих читань пам’яті В’ячеслава Липинського») взяв участь капелан і викладач Волинського інституту ім. В. Липинського МАУП протоієрей Віктор Михалевич. Він, зокрема, сказав: «В’ячеслав Липинський найважливішу умову постання української держави вбачає у міжкласовій національній єдності. Він формулює підстави побудови незалежної України, стверджуючи, що двома найважливішими засадами виступають релігія і патріотизм, причому релігія посідає перші місця. „Крім цементу духовного – релігійного, цементом політичним, спаюючим місцевих українських людей у боротьбі за власну державу ми хочемо мати патріотизм... І саме віра, оперта на Церкві, єсть наймогутнішим знаряддям будови ладу і порядку Держави“, - писав філософ».

В. Липинський мріяв бачити нашу Вітчизну єдиною, заможною і християнською в повному розумінні цього слова. Обстоюючи рівноправність конфесій, він підкреслював, що з історичних причин Православ’я в Україні має бути першим серед рівних. Дуже приємно, що, хоча до втілення цього ідеалу ще довгий шлях, цьогорічне вшанування мислителя за участю представників кількох конфесій, зокрема з Київського і Московського Патріархатів, засвідчує: справа життя В’ячеслава Липинського не марнується.

19 квітня 2007 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо