Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Треба, щоб викладали

6 червня 2014 р. Протоієрей Віталій Собко у передачі «Громадський вектор». Кадр із відео облдержтелерадіокомпанії

Голова інформаційно-видавничого центру єпархії протоієрей Віталій Собко взяв участь у передачі обласного державного телебачення «Громадський вектор» (ведучий Тарас Літковець) про викладання основ християнської етики в загальноосвітніх закладах області.

Священик розповів про те, як діти можуть вивчати цей предмет в умовах поліконфесійності та існуючих стереотипів, що стримують його впровадження. Зокрема, він зазначив: держава має бути зацікавлена у викладанні курсів духовно-морального спрямування ще більше, ніж Церква. Адже це допоможе зекономити багато коштів державного бюджету, які витрачаються на подолання різних негативних проявів у суспільстві.

На думку о. Віталія, основи християнської етики мають бути в школі не факультативною, а обов’язковою дисципліною. Учні повинні пізнавати загальні християнські цінності. Навіть якщо дитина виросте й стане атеїстом, сповідуватиме нехристиянські цінності, – вона теж має пізнати й збагнути, в якій країні живе, в якому народі. Адже він сформувався на основі цих традицій. Тож вивчення основ християнської етики «це навіть питання нашої національної безпеки», – підкреслив представник духовної консисторії.

Щодо вимог до вчителя цього предмету, то це не обов’язково має бути особа в духовному сані, але обов’язково із педагогічною освітою, високоморальна й толерантна стосовно конфесійності учнів. За словами о. Віталія, важливо також, щоб ця дисципліна була не додатковим навантаженням для, наприклад, вчителя-математика на один рік, а викладалась одним учителем тривалий час.

18 червня 2014 р. Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо