Система Orphus

Сайт нашої Церкви

Сайти нашої єпархії

Наші банери

  • Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату
    Волинська Єпархія Української Православної Церкви Київського 
Патріархату

Лічильники

img Новини Архів новин

Капелани як психологи

24 грудня 2014 р. Учасники першого міжнародного тренінгу «Роль священика на війні». Світлина з архіву Валерії Лесюк

Представники єпархії взяли участь у першому міжнародному тренінгу «Роль священика на війні», що проходив 20–24 грудня на території київського Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря. Організатори – синодальний відділ соціального служіння і благодійності, Посольство Ізраїлю в Україні за підтримки міжнародної організації USAID та Всеукраїнської мережі «Люди, що живуть з ВІЛ/СНІД».

Завідувач відділу організації благодійності та соціального служіння нашої єпархії Валерія Лесюк та настоятель парафії Великомученика і цілителя Пантелеймона у Володимирі-Волинському священик Юрій Кривіцкий разом із близько 20-ма учасниками – волонтерами, соціальними працівниками та душпастирями – вчились у провідних спеціалістів з Ізраїлю працювати із психологічними травмами та, зокрема, з військовиками в екстрених ситуаціях. Викладали Гіла Петрова – психолог-консультант, ведуча груп у Національному управлінні боротьби з наркоманією та алкоголізмом при мерії м. Хайфа, Моті Пікельнер – офіцер психологічної служби армії Ізраїлю, майор запасу, що має досвід практичної роботи у Секторі Газа.

Головні питання, що розглядалися на тренінгу: смерть та життя після війни; духовна і психологічна підтримка військових, людей, які втратили близьких на війні; соціальна адаптація військовиків до мирного життя; моделі роботи з армійцями (розбір випадків); запобігання особистому вигоранню під час служіння.

За висновками тренінгу можна виокремити таке. Оскільки в Україні немає військових психологів, їхню нішу зайняли військові капелани. Для священиків такий вид діяльності зовсім новий, тому вчитися доводиться з власного досвіду. Найперше, на що варто звернути увагу духівникові, – допомогти конкретному солдатові. Не залишати його наодинці, турбуватися не тільки про душу, а й фізичний стан, знаходити індивідуальний підхід до кожного бійця – ось основні завдання капелана на війні. Але при цьому не бути на передовій, не брати до рук зброї.

За активну діяльність архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій, голова синодального відділу соціального служіння і благодійності, вручив матінці Валерії Лесюк набір духовних книг.

27 грудня 2014 р.
Версія для друку
Аудіо

Радіопередача «Благо» 8 листопада 2015 року. Протоієрей Віктор Пушко – про євангельське читання неділі 22-ї після П’ятдесятниці (про багатого і Лазаря). Володимир Клименко – про великомученика Димитрія Солунського (8 листопада).

Скопіювати файл

Радіопередача «Благо» 1 листопада 2015 року. Священик Андрій Хромяк, викладач Волинської православної богословської академії, настоятель парафії Великомученика Юрія Переможця в с. Жабка Ківерецького деканату – про євангельське читання неділі 21-ї після П’ятдесятниці (притча про сіяча).

Скопіювати файл

25 жовтня 2015 р. Слово протоієрея Миколи Нецькара, декана кафедрального собору Святої Трійці, на врученні церковних нагород волонтерам, які допомагають військовослужбовцям у зоні АТО. Аудіо інформаційної служби єпархії.

Скопіювати файл

Усі аудіо